ßßß
(1 miseczka)3-4 WIĘKSZE BURAKI (bardzo zmniejszają swoją objętość podczas pieczenia)SUSZONY ROZMARYN (2-3 łyżeczki)ŚWIEŻY ROZMARYN (gałązka) (opcjonalnie)OLIWA Z OLIWEK EXTRA VERGINE (2-3 łyżki)OCET BALSAMICZNY (1 łyżka) (opcjonalnie)SOK Z CYTRYNYSÓLinaczej?zamiast buraka – inne ulubione warzywa! np. marchewka, pietruszka, bataty, ziemniakiinne warzywa mogą potrzebować zmodyfikowanego czasu pieczenia!zamiast rozmarynu – zioła prowansalskie / tymianek / suszony czosnek / papryka / cynamon czy inneBuraki dokładnie szorujemy, osuszamy. Za pomocą bardzo ostrego noża kroimy je w jak najcieńsze plasterki (ew. można też użyć tarki). Przekładamy do miski, skrapiamy oliwą, octem balsamicznym, sokiem z cytryny, solimy i mieszamy (by równomiernie pokryć plastry). Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Posypujemy rozmarynem, dodatkowo możemy polać jeszcze niewielką ilością oliwy. Pieczemy w 160* ok 25-30 minut. Studzimy. (po wystudzeniu lekko twardnieją) Gotowe!* czas pieczenia może lekko się wahać, wszystko zależy od grubości plasterków! obserwujcie je bo łatwo się palą ; dobrze użyć funkcji termoobiegu jeśli Wasz piekarnik taką posiada i w połowie pieczenia przewrócić plasterki na drugą stronę)
.