Wykonanie
Nigdy nie robiłam
kaczki.
Jadłam ją wielokrotnie przy różnych okazjach, niemniej zwykle była ona przyrządzona przez kogoś innego. Będąc dzisiaj na zakupach bez większego zastanowienia wrzuciłam ją do koszyka i kupiłam. Całą.W drodze do domu naszły mnie wątpliwości. Co ja zrobię z całą kaczką? Jak się za nią zabrać? Cała kaczka? Dzielenie ptaka na części do najłatwiejszych nie należy. Wykorzystałam do tego dwie deski do krojenia, trzy noże i jeden talerz. Po długiej walce jednak się udało. W międzyczasie zdecydowałam się na przygotowanie udek z duszonym
porem i
jabłkami, aromatyczny rosół w stylu azjatyckim oraz piersi… jeszcze nie wiem z czym. Skrzydełka i szyja zostały zamrożone i czekają na lepsze czasy. Zapowiada się kaczy weekend.

Składniki:2 udka z
kaczki bez skóry2
jabłka1/2
pora1
cebula1 ząbek
czosnki1 łyżka
octu jabłkowegosok z połowy
cytrynyskórka starta z całej
cytryny2 łyżeczki
miodu gryczanego3 łyżeczki
majerankusól morskapieprz świeżo mielonyDodatki:
zielona fasolka szparagowa5 łyżek
octu balsamicznego2 łyżki
oliwy z oliwek1 łyżka
miodu1 mała
chiliPrzygotowanie:Uda z
kaczki myję, obieram ze skóry i przekładam na patelnię. Dodaję pokrojony
por,
cebulę i
czosnek. Smażę przez kilka minut na średnim ogniu.
Kaczka jest tłustym
mięsem, więc nie dodaję dodatkowego tłuszczu. Gdy
cebula i
por zmiękną dodaję pokrojone na kawałki
jabłka i posypuję całość
majerankiem,
solą i
pieprzem. Wyciskam sok z połowy
cytryny oraz dodaję startą skórkę,
miód i
ocet. Przykrywam patelnię i duszę na wolnym ogniu przez ok 15 minut.

W tym czasie przygotowuję dodatki.
Fasolkę na 2-3 minuty wrzucam do gotującej się
wody. Na patelni podgrzewam
ocet balsamiczny,
oliwę,
miód i
chili. Do powstałego
sosu balsamicznego dodaję blanszowaną
fasolkę i podsmażam na wolnym ogniu przez 3 kolejne minuty.
Fasolka powinna być lekko chrupiąca.
Fasolka szparagowa z domowym
sosem balsamicznym