ßßß Cookit - przepis na Kacze udka z duszonymi porami i jabłkami

Kacze udka z duszonymi porami i jabłkami

nazwa

Wykonanie

Nigdy nie robiłam kaczki. Jadłam ją wielokrotnie przy różnych okazjach, niemniej zwykle była ona przyrządzona przez kogoś innego. Będąc dzisiaj na zakupach bez większego zastanowienia wrzuciłam ją do koszyka i kupiłam. Całą.
W drodze do domu naszły mnie wątpliwości. Co ja zrobię z całą kaczką? Jak się za nią zabrać? Cała kaczka? Dzielenie ptaka na części do najłatwiejszych nie należy. Wykorzystałam do tego dwie deski do krojenia, trzy noże i jeden talerz. Po długiej walce jednak się udało. W międzyczasie zdecydowałam się na przygotowanie udek z duszonym porem i jabłkami, aromatyczny rosół w stylu azjatyckim oraz piersi… jeszcze nie wiem z czym. Skrzydełka i szyja zostały zamrożone i czekają na lepsze czasy. Zapowiada się kaczy weekend.
Składniki:
2 udka z kaczki bez skóry
2 jabłka
1/2 pora
1 cebula
1 ząbek czosnki
1 łyżka octu jabłkowego
sok z połowy cytryny
skórka starta z całej cytryny
2 łyżeczki miodu gryczanego
3 łyżeczki majeranku
sól morska
pieprz świeżo mielony
Dodatki:
zielona fasolka szparagowa
5 łyżek octu balsamicznego
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka miodu
1 mała chili
Przygotowanie:
Uda z kaczki myję, obieram ze skóry i przekładam na patelnię. Dodaję pokrojony por, cebulę i czosnek. Smażę przez kilka minut na średnim ogniu. Kaczka jest tłustym mięsem, więc nie dodaję dodatkowego tłuszczu. Gdy cebula i por zmiękną dodaję pokrojone na kawałki jabłka i posypuję całość majerankiem, solą i pieprzem. Wyciskam sok z połowy cytryny oraz dodaję startą skórkę, miód i ocet. Przykrywam patelnię i duszę na wolnym ogniu przez ok 15 minut.
W tym czasie przygotowuję dodatki. Fasolkę na 2-3 minuty wrzucam do gotującej się wody. Na patelni podgrzewam ocet balsamiczny, oliwę, miód i chili. Do powstałego sosu balsamicznego dodaję blanszowaną fasolkę i podsmażam na wolnym ogniu przez 3 kolejne minuty. Fasolka powinna być lekko chrupiąca.
Fasolka szparagowa z domowym sosem balsamicznym
Źródło:http://emaliowanyczajnik.pl/2014/09/kacze-udka-z-duszonymi-porami-i-jablkami