ßßß
Składniki:2 udka z kaczki bez skóry2 jabłka1/2 pora1 cebula1 ząbek czosnki1 łyżka octu jabłkowegosok z połowy cytrynyskórka starta z całej cytryny2 łyżeczki miodu gryczanego3 łyżeczki majerankusól morskapieprz świeżo mielonyDodatki:zielona fasolka szparagowa5 łyżek octu balsamicznego2 łyżki oliwy z oliwek1 łyżka miodu1 mała chiliPrzygotowanie:Uda z kaczki myję, obieram ze skóry i przekładam na patelnię. Dodaję pokrojony por, cebulę i czosnek. Smażę przez kilka minut na średnim ogniu. Kaczka jest tłustym mięsem, więc nie dodaję dodatkowego tłuszczu. Gdy cebula i por zmiękną dodaję pokrojone na kawałki jabłka i posypuję całość majerankiem, solą i pieprzem. Wyciskam sok z połowy cytryny oraz dodaję startą skórkę, miód i ocet. Przykrywam patelnię i duszę na wolnym ogniu przez ok 15 minut.
W tym czasie przygotowuję dodatki. Fasolkę na 2-3 minuty wrzucam do gotującej się wody. Na patelni podgrzewam ocet balsamiczny, oliwę, miód i chili. Do powstałego sosu balsamicznego dodaję blanszowaną fasolkę i podsmażam na wolnym ogniu przez 3 kolejne minuty. Fasolka powinna być lekko chrupiąca.
Fasolka szparagowa z domowym sosem balsamicznym