Wykonanie
Nie masz zbyt wiele czasu na gotowanie, a tym bardziej na zmywanie? Ten przepis idealnie nadaje się dla Ciebie. Jest szybki, prosty, a do jego przygotowania potrzebujesz wyłącznie dużą patelnię. Ideą obiadów jednogarnkowych jest brak skomplikowania oraz możliwość skomponowania ich z dowolnych składników, znajdujących się akurat w lodówce. Wystarczy je ze sobą połączyć, odpowiednio doprawić i gotowe.
Składniki na porcję dla 2 osób:200 gr
wołowiny, ja wykorzystałam rozbef2
ziemniaki typ amerykański1
cebula1/2
papryki pomarańczowej2
marchewki10 nitek
szafranu2 łyżki
miodu rzepakowegosok z 1/2
cytryny1
papryczka chili2 cm
imbiru2 łyżki
sosu sojowego2 łyżki
oliwy z oliweksól morskaświeżo mielony
pieprzgarść
rukoliPrzygotowanie:
Miód rozpuszczam w
soku z cytryny,
oliwie i
sosie sojowym. Dodaję do niego pokrojoną drobno
chili i starty
imbir. Do powstałej marynaty przekładam
mięso pokrojone na kawałki i odstawiam na kilka minut.
Ziemniaki,
paprykę i
cebulę kroję na kawałki. Z
marchewki robię
nitki za pomocą obieraczki do warzyw. Warzywa układam na patelni i dodaję do nich
mięso z marynatą. Doprawiam
szafranem,
solą i
pieprzem.Danie smażę pod przykryciem na największym ogniu przez ok 5 minut. Po tym czasie dolewam kilka łyżek
wody, zmniejszam ogień i duszę jeszcze przez ok 10 minut (lub do czasu aż
ziemniaki będą miękkie). Ważne, aby smażenie odbywało się cały czas po przykryciem, dzięki temu powstała para
wodna będzie krążyć wokół dania i wszystko równo się ugotuje. Zawartość patelni należy kilka
razy przemieszać, aby składniki nie przypaliły się. Potrawę podaję prosto z patelni posypaną
rukolą.