ßßß Cookit - przepis na Zupa krem z marchwi z migdałami

Zupa krem z marchwi z migdałami

nazwa

Wykonanie

To kolejny szybki przepis na smaczną, zdrową i dietetyczną zupę. Aby przygotować skórę do lata i wiosny warto zadbać o to by w diecie nie brakowało beta karotenu zawartego właśnie w marchewce, który nada ładnego koloru naszej cerze.
0,5 kg marchewki
4 średnie ziemniaki
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
2 cm kawałek świeżego imbiru
sok z 1 cytryny
1 łyżeczka kurkumy lub szafranu
pieprz, sól, papryka słodka – do smaku
1 łyżka oliwy z oliwek extra vergine
płatki migdałów do posypania
płatki nagietka do dekoracji
Podane składniki wystarczą do przygotowania zupy dla 4 osób.
Marchewki, ziemniaki, imbir, czosnek i cebulę obieramy i dokładnie płuczemy. Składniki kroimy na mniejsze kawałki i zalewamy w garnku wodą tak by wszystkie były zanurzone w wodzie. Ilość zużytej wody zależy od ilości i wielkości składników, więc warto mieć w czajniku przegotowaną wodę aby w razie potrzeby móc nią uzupełnić zupę.
Składniki gotujemy na wolnym ogniu około 1 – 1 , 5 godz. Jeśli dysponujecie takim urządzeniem jak szybkowar to proponuję go użyć gdyż przygotowanie w nim zupy potrwa niecałą godzinę, a cały aromat zostanie w środku zupy.
Gdy składniki będą miękkie i pod naciskiem widelca będą się łamać zdejmujemy zupę z kuchenki, doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką. Dodajemy także kurkumę lub szafran które nadadzą zupie bardzo intensywnie pomarańczowej barwy oraz sok z cytryny.
Zupę dokładnie miksujemy i jeśli zaistnieje taka potrzeba rozrzedzamy wodą. Pod koniec miksowania dolewamy oliwę z oliwek która nada zupie gładkości i połysku.
Następnie zupę wstawiamy na palnik aby się zagotowała.
Porcjujemy do miseczek i dekorujemy płatkami migdałów (mogą być uprażone) oraz płatkami nagietka.
Źródło:http://www.kulinarny-blog.pl/przepis/zupa-krem-z-marchwi-z-platkami-migdalow