Wykonanie
To kolejny szybki przepis na smaczną, zdrową i dietetyczną zupę. Aby przygotować skórę do lata i wiosny warto zadbać o to by w diecie nie brakowało beta karotenu zawartego właśnie w
marchewce, który nada ładnego koloru naszej cerze.0,5 kg
marchewki4 średnie
ziemniaki1 mała
cebula2 ząbki
czosnku2 cm kawałek świeżego
imbirusok z 1
cytryny1 łyżeczka
kurkumy lub
szafranupieprz,
sól,
papryka słodka – do smaku1 łyżka
oliwy z oliwek extra vergine
płatki migdałów do posypania
płatki nagietka do dekoracjiPodane składniki wystarczą do przygotowania zupy dla 4 osób.
Marchewki,
ziemniaki,
imbir,
czosnek i
cebulę obieramy i dokładnie płuczemy. Składniki kroimy na mniejsze kawałki i zalewamy w garnku
wodą tak by wszystkie były zanurzone w wodzie. Ilość zużytej
wody zależy od ilości i wielkości składników, więc warto
mieć w czajniku przegotowaną
wodę aby w razie potrzeby móc nią uzupełnić zupę.Składniki gotujemy na wolnym ogniu około 1 – 1 , 5 godz. Jeśli dysponujecie takim urządzeniem jak szybkowar to proponuję go użyć gdyż przygotowanie w nim zupy potrwa niecałą godzinę, a cały aromat zostanie w środku zupy.Gdy składniki będą miękkie i pod naciskiem widelca będą się łamać zdejmujemy zupę z kuchenki, doprawiamy
solą,
pieprzem,
słodką papryką. Dodajemy także
kurkumę lub
szafran które nadadzą zupie bardzo intensywnie pomarańczowej barwy oraz
sok z cytryny.Zupę dokładnie miksujemy i jeśli zaistnieje taka potrzeba rozrzedzamy
wodą. Pod koniec miksowania dolewamy
oliwę z oliwek która nada zupie gładkości i połysku.Następnie zupę wstawiamy na palnik aby się zagotowała.Porcjujemy do miseczek i dekorujemy
płatkami migdałów (mogą być uprażone) oraz
płatkami nagietka.