ßßß
Składniki:- na wywar:1,7 l wody1 duża marchewka1 duża łodyga selera naciowegotwarde łodyżki pęczka kolendry lub natki pietruszkimała cebulaliść porakilka ziarenek pieprzułyżka soliłyżka sosu sojowego1/4 łyżeczki sproszkowanej trawy cytrynowej- na pulpeciki (ok 20-25 sztuk):500 g mięsa z kurczaka (ja kupiłam całe filety z kurczaka i rozdrobniłam używając robota kuchennego)łyżeczka płatków chillisól lub łyżeczka sosu sojowegokilka listków kolendry lub natki pietruszki (u mnie ta druga opcja)spory ząbek czosnku- na pastę curry:po 1/4 łyżeczki: kminu, kolendry, pieprzu, pieprzu cayenne, ostrej papryki, trawy cytrynowej1/2 łyżeczki cukru1/2 łyżeczki startego imbiru2 spore ząbki czosnkułyżeczka sosu sojowego1/4 czerwonej cebuli pokrojonej bardzo drobnokilka łyżek pomidorowej passaty (przecieru)100 ml mleka kokosowego- do podania:liście kolendry lub natka pietruszkipłatki chillimakaron nitkisos sojowy - do smakuPrzygotowanie:W dużym garnku zagotuj wodę, posól, dorzuć ziarna pieprzu. Obraną marchew i seler pokrój w słupki. Do wrzątku wrzuć marchew, cebulę, liść pora, łodyżki kolendry (lub pietruszki), po około 10 minutach dorzuć seler i gotuj dalej około 15 minut. Dodaj sos sojowy, trawę cytrynową, dopraw do smaku solą.W międzyczasie przygotuj pulpeciki. Zmielone mięso wymieszaj z posiekaną kolendrą (lub natką), płatkami chilli oraz wyciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, dodaj sos sojowy i wymieszaj dokładnie całość. Uformuj około 20-25 małych pulpecików (ok 3 cm średnicy). Pulpeciki wrzucaj na wrzący warzywny wywar i gotuj 10 minut.Kiedy pulpeciki się gotują przygotuj pastę curry - główny dodatek smakowy do zupy. Zmiel lub utrzyj se sobą dokładnie wszystkie składniki pomijając na razie mleko kokosowe. Przygotowana pastę podgrzewaj przez kilka minut na patelni, następnie wyłącz palnik i wymieszaj pastę z mlekiem kokosowym. Tak przygotowaną mieszankę dodaj do zupy z ugotowanymi pulpecikami i gotuj jeszcze kilka minut. Na koniec dopraw do smaku. Podawaj z makaronem przygotowanym zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Smacznego!
Przy przyrządzaniu zupy wykorzystałam produkty z tygodnia azjatyckiego w Lidlu: mleczko kokosowe, kluski chow mein, sos sojowy, suszone chilli i trawę cytrynową.