Wykonanie
Delikatne, miękkie pulpeciki zanurzone w lekko piekącym podniebienie, gorącym wywarze pełnym przypraw. Jako fanka bardziej łagodnych smaków, szczerze polecam nawet tak solidnie doprawioną zupę. Po raz kolejny (pamiętacie pizzę z
masłem orzechowym ?) Lidl, przy okazji azjatyckiego tygodnia, zainspirował mnie do zagłębienia się w orientalne smaki. Sami zobaczcie co z tego wyszło!

Składniki:- na
wywar:1,7 l
wody1 duża
marchewka1 duża łodyga
selera naciowegotwarde łodyżki pęczka
kolendry lub
natki pietruszkimała
cebulaliść
porakilka ziarenek
pieprzułyżka
soliłyżka
sosu sojowego1/4 łyżeczki sproszkowanej
trawy cytrynowej- na pulpeciki (ok 20-25 sztuk):500 g
mięsa z kurczaka (ja kupiłam całe
filety z kurczaka i rozdrobniłam używając robota kuchennego)łyżeczka
płatków chillisól lub łyżeczka
sosu sojowegokilka listków
kolendry lub
natki pietruszki (u mnie ta druga opcja)spory ząbek
czosnku- na pastę
curry:po 1/4 łyżeczki:
kminu,
kolendry,
pieprzu,
pieprzu cayenne,
ostrej papryki,
trawy cytrynowej1/2 łyżeczki
cukru1/2 łyżeczki startego
imbiru2 spore ząbki
czosnkułyżeczka
sosu sojowego1/4
czerwonej cebuli pokrojonej bardzo drobnokilka łyżek pomidorowej passaty (przecieru)100 ml
mleka kokosowego- do podania:liście
kolendry lub
natka pietruszkipłatki chillimakaron nitkisos sojowy - do smakuPrzygotowanie:W dużym garnku zagotuj
wodę,
posól, dorzuć ziarna
pieprzu. Obraną
marchew i
seler pokrój w słupki. Do wrzątku wrzuć
marchew,
cebulę, liść
pora, łodyżki
kolendry (lub
pietruszki), po około 10 minutach dorzuć
seler i gotuj dalej około 15 minut. Dodaj
sos sojowy,
trawę cytrynową, dopraw do smaku
solą.W międzyczasie przygotuj pulpeciki. Zmielone
mięso wymieszaj z posiekaną
kolendrą (lub
natką),
płatkami chilli oraz wyciśniętym przez praskę ząbkiem
czosnku, dodaj
sos sojowy i wymieszaj dokładnie całość. Uformuj około 20-25 małych pulpecików (ok 3 cm średnicy). Pulpeciki wrzucaj na wrzący
warzywny wywar i gotuj 10 minut.Kiedy pulpeciki się gotują przygotuj pastę
curry - główny dodatek smakowy do zupy. Zmiel lub utrzyj se sobą dokładnie wszystkie składniki pomijając na razie
mleko kokosowe. Przygotowana pastę podgrzewaj przez kilka minut na patelni, następnie wyłącz palnik i wymieszaj pastę z
mlekiem kokosowym. Tak przygotowaną mieszankę dodaj do zupy z ugotowanymi pulpecikami i gotuj jeszcze kilka minut. Na koniec dopraw do smaku. Podawaj z
makaronem przygotowanym zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Smacznego!

Przy przyrządzaniu zupy wykorzystałam produkty z tygodnia azjatyckiego w Lidlu:
mleczko kokosowe, kluski chow mein,
sos sojowy, suszone
chilli i
trawę cytrynową.
