ßßß
Składniki:około 2 l wodykorpus kurczaka + 2 skrzydełka lub 2 ćwiartki z kurczaka3-5 ziaren ziela angielskiego1-2 liście laurowe1 płaska łyżka soli2-3 marchewki, obrane i pokrojone w talarki lub wedle uznania1 pietruszka, obrana (można pokroić)kawałek selera obrany1 mała cebula, obranaopcjonalnie: liść pora, 2-3 ząbki czosnku1 kartonik przecieru pomidorowego (500 g) lub pomidory z puszki zmiksowane3 pełne łyżki śmietany 18% (12% też się nada)pieprz, sól do doprawieniamakaron lub ryż do podania i ewentualnie posiekana natka pietruszkiPrzygotowanie:Kurczaka umieścić w garnku, zalać wodą, posolić, wrzucić liście laurowe i ziele angielskie, zagotować i gotować na wolnym ogniu przynajmniej 30 a najlepiej 45 minut (im dłużej tym więcej smaku). Następnie dodać marchew, pietruszkę, seler, cebulę, liść pora. Czosnek wrzucić nieco później. Całość gotować około 15-20 minut - do miękkości marchewki. Na tym etapie można usunąć liście pora i cebulę, a także wyjąć części kurczaka, poczekać chwilę aż ostygną i oddzielić mięso od kości.W międzyczasie można kontynuować przyrządzanie zupy.Do wywaru wlać przecier pomidorowy i gotować kilka minut. Kolejny krok to zabielenie zupy. Śmietanę nałożyć do miseczki (lub kubka), do której stopniowo należy dodawać po łyżce gorącej zupy, za każdym razem mieszając. Chodzi o nadanie śmietanie odpowiedniej temperatury, żeby nie doznała szoku termicznego i się nie zwarzyła. Gdy mieszanka jest już ciepła wlać do zupy, zamieszać, zagotować i wyłączyć palnik. Wrzucić oddzielone od kości mięso z kurczaka. Doprawić zupę solą i pieprzem do smaku. Posypać posiekaną natka pietruszki. Podawać z ulubionym makaronem - u mnie makaron z semoliny z pszenicy durum lub z ryżem. Smacznego!
HOMEMADE TOMATO SOUPIngredients:about 2 l water1 chicken carcass with wings or 2 chicken tights (with sticks)3-5 allspice berries1-2 bay leaves1 tablespoon salt2-3 carrots peeled and sliced1 root parsley peeleda piece of celeriac (about a quarter of the whole root is just fine)1 small/medium onion, peeledoptional: a piece leek leaf, 2-3 garlic cloves peeledabout 500 g of tomato puree or canned tomatoes, blended3 spoons of sour cream (18% fat is fine)pepper, salt - to tasteto serve: pasta or rice, chopped parsley leaves if you likePreparation:Put chicken parts in a medium stock pot, add water, salt, allspice and bay leaves. Bring it to boil and cook on a low heat for about 30-45 minutes (longer is better, longer is more flavor). Add carrots, root parsley, celeriac, onion and leek leaf (if using). Cook for about 15-20 longer (until carrot if soft). You can now remove onion and leek leaf. Remove chicken parts, cool them for a couple of minutes and divide meat from bones. Add tomato puree to the chicken broth, and garlic cloves now if using. Bring it to the boil and cook for 3 more minutes. Put the sour cream into a bowl or a cup. Add one tablespoon of tomato soup to the cream and mix, keep adding soup to the cream, spoon by spoon, until the cream is warm. Then pour the cream mixture into the pot, mix, bring it to the boil and turn off the heat. Add cooked chicken meat, add salt and pepper to taste. Serve with pasta or rice. Sprinkle with chopped parsley leaves if you like.Thanks for stopping by! Please, feel free to leave your comment in English! I will be pleased :)