Wykonanie
Pizza to jedno z moich ulubionych dań. Wykonuję ja od początku do końca sama, choć nie zawsze mam pod ręką te same składniki. Dziś podam Wam przepis na pizzę z
mąki razowej.

Ciasto:1 szklanka
mąki razowej ( ja używam żytniej typ 2000),1,5 szklanki
mąki pszennej (typ 550),3/4 szklanki ciepłego
mleka (ale nie gorącego),ok 30g
drożdży,1 łyżeczka
cukru,szczypta
soli,1 łyżka
oliwy z oliwek lub
oleju.Farsz:1 duża
cebula pokrojona w kostkę lub w piórka,2-3 dojrzałe
pomidory (ewentualnie
pomidory z puszki) pokrojone w kostkę,8-10
oliwek pokrojonych w plastry,1ząbek
czosnku,
oliwa z oliwek lub
olej,
sól,
pieprz,
oregano,
bazylia,
tymianek.Dodatki:ugotowane na parze
brokuły,
papryka żółta, zielona,
ser żółty,
parmezan.Przygotowanie ciasta:Do dużego kubka (takiego na 0,5l) wlewamy ciepłe
mleko i kruszymy
drożdże, dodajemy łyżeczkę
cukru i mieszamy do rozpuszczenia się
drożdży. Następnie odstawiamy w ciepłe miejsce i pozostawiamy na ok 15-20 minut.
Drożdże powinny w tym czasie dwukrotnie zwiększyć swoja objętość. Przygotowujemy w dużej misce (lub w misce od robota kuchennego)
mąkę i szczyptę
soli i oliwę/olej, następnie wlewamy
drożdże i łączymy składniki. Jeżeli nie mamy robota kuchennego, to cóż trzeba ciasto wyrabiać ręcznie. Może zdarzyć się tak, że ciasto będzie zbyt klejące się, wtedy dodajemy trochę
mąki, gdy ciasto jest zbyt twarde można dodać trochę przegotowanej
wody. Ciasto będzie gotowe, gdy nie będzie się kleić do rąk.W kolejnym kroku ciasto w misce przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ze względu na fakt, iż ciasto robimy z
mąki razowej nie będzie ono takie puszyste jak w przypadku klasycznej pizzy z
mąki pszennej i na pewno nie wyrośnie nam tak bardzo.Farsz:
Oliwę wlewamy na patelnię i na zimną wrzucamy pokrojony w drobne plasterki
czosnek pilnując, żeby się nie przypalił, dodajemy
cebulę i smażymy do zeszklenia. Następnie podlewamy
wodą i dusimy do zmięknięcia. Kolejno dodajemy
pomidory, solimy i
pieprzymy do smaku. Całość należy zredukować, tak aby powstał gęsty farsz, bez soku, który mógłby wylewać się z pizzy. Na koniec dodajemy
przyprawy i ewentualnie jeszcze solimy. Dla osób, które lubią piknatne smaki można dodać kilka kropel
tabasco,
smabal oelek lub
papryczkę chilli.Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Ciasto wykładamy na blachę i nakładamy farsz oraz pozostałe składniki. posypujemy
serem i gdy piekarnik się nagrzeje wstawiamy pizzę na około 15-20 minut (Zależy czy ktoś lubi bardziej czy mniej wypieczone ciasto, a także od grubości ciasta).Smacznego!