ßßß Cookit - przepis na Pizza z szynką, pomidorami i mozzarellą

Pizza z szynką, pomidorami i mozzarellą

nazwa

Wykonanie

Składniki na 2 pizze:
Ciasto:
30 g świeżych drożdży
1 szklanka mleka
2-3 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
1 łyżeczka cukru
sól
Sos:
1 duży pomidor
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
2 krople octu balsamicznego lub winnego
½ łyżeczki oregano
1 mały ząbek czosnku
sól, pieprz
Nałożenie:
2 pomidory średniej wielkości
10 niewielkich plasterków chudej szynki
30 g oliwek czarnych bez pestek
2 cebule średniej wielkości
150 g tartego sera mozzarella
świeża bazylia do dekoracji
Dodatkowo:
Forma do pizzy o średnicy 30 cm
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Drożdże rozdrobnić w letnim mleku, dodać łyżeczkę cukru a następnie odstawić rozczyn do wyrośnięcia na około 20 minut.
Do odrębnego naczynia dodać mąkę, wyrośnięty rozczyn, olej i szczyptę soli, następnie zagnieść ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce pod przykryciem na około 20-30 minut. W tym czasie ciasto powinno zwiększyć swoją objętość minimum dwukrotnie.
Nałożenie:
Cebulę oczyścić, pomidory opłukać pod bieżącą wodą i pokroić w drobne plasterki.
Oliwki wypłukać na sicie i pokroić (każdą oliwkę na 4 części).
Sos:
Pomidory wyparzyć we wrzącej wodzie, obrać ze skórki a następnie zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać łyżeczkę koncentratu pomidorowego oraz 1 ząbek wyciśniętego lub startego na tarce jarzynowej czosnku. Dodać łyżeczkę oliwy z oliwek oraz 2 krople octu balsamicznego. Przyprawić pieprzem, oregano, solą i cukrem do smaku, dokładnie wymieszać. Zamiast świeżych pomidorów do sosu można także dodać pomidory z puszki w sosie pomidorowym.
Wykończenie:
Formę do pieczenia pizzy wysmarować równomiernie olejem. Oderwać połowę wyrobionego ciasta a następnie rozwałkować i przełożyć do formy. Jeśli ciasto zbyt przykleja się do dłoni można podsypać je nieco mąką.
Piekarnik rozgrzać do 180 °C.
Na ciasto nanieść 5 łyżek stołowych sosu, poprószyć startym serem a następnie nakładać kolejno szynkę, cebulę, pomidory i pokrojone oliwki.
Pizzę wstawić do piekarnika i piec około 8 minut. Po tym czasie uchylić drzwiczki piekarnika, delikatnie wysunąć pizzę i obficie posypać serem. Piec jeszcze przez 6-7 minut aż ser się stopi.
Po wyjęciu pizzę udekorować świeżymi liśćmi bazylii.
Źródło:http://www.gotowaniezestylem.pl/przepis_pizza-z-szynka-pomidorami-i-mozzarella.html