ßßß
Składniki na 2 pizze:Ciasto:30 g świeżych drożdży1 szklanka mleka2-3 szklanki mąki pszennej1 łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju roślinnego1 łyżeczka cukrusólSos:1 duży pomidor1 łyżeczka koncentratu pomidorowego2 łyżeczki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego2 krople octu balsamicznego lub winnego½ łyżeczki oregano1 mały ząbek czosnkusól, pieprzNałożenie:2 pomidory średniej wielkości10 niewielkich plasterków chudej szynki30 g oliwek czarnych bez pestek2 cebule średniej wielkości150 g tartego sera mozzarellaświeża bazylia do dekoracjiDodatkowo:Forma do pizzy o średnicy 30 cmSposób przygotowania:Ciasto:Drożdże rozdrobnić w letnim mleku, dodać łyżeczkę cukru a następnie odstawić rozczyn do wyrośnięcia na około 20 minut.Do odrębnego naczynia dodać mąkę, wyrośnięty rozczyn, olej i szczyptę soli, następnie zagnieść ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce pod przykryciem na około 20-30 minut. W tym czasie ciasto powinno zwiększyć swoją objętość minimum dwukrotnie.Nałożenie:Cebulę oczyścić, pomidory opłukać pod bieżącą wodą i pokroić w drobne plasterki.Oliwki wypłukać na sicie i pokroić (każdą oliwkę na 4 części).Sos:Pomidory wyparzyć we wrzącej wodzie, obrać ze skórki a następnie zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać łyżeczkę koncentratu pomidorowego oraz 1 ząbek wyciśniętego lub startego na tarce jarzynowej czosnku. Dodać łyżeczkę oliwy z oliwek oraz 2 krople octu balsamicznego. Przyprawić pieprzem, oregano, solą i cukrem do smaku, dokładnie wymieszać. Zamiast świeżych pomidorów do sosu można także dodać pomidory z puszki w sosie pomidorowym.Wykończenie:Formę do pieczenia pizzy wysmarować równomiernie olejem. Oderwać połowę wyrobionego ciasta a następnie rozwałkować i przełożyć do formy. Jeśli ciasto zbyt przykleja się do dłoni można podsypać je nieco mąką.Piekarnik rozgrzać do 180 °C.Na ciasto nanieść 5 łyżek stołowych sosu, poprószyć startym serem a następnie nakładać kolejno szynkę, cebulę, pomidory i pokrojone oliwki.Pizzę wstawić do piekarnika i piec około 8 minut. Po tym czasie uchylić drzwiczki piekarnika, delikatnie wysunąć pizzę i obficie posypać serem. Piec jeszcze przez 6-7 minut aż ser się stopi.Po wyjęciu pizzę udekorować świeżymi liśćmi bazylii.