Wykonanie

Składniki na 2 pizze:Ciasto:30 g świeżych
drożdży1 szklanka
mleka2-3 szklanki
mąki pszennej1 łyżeczka
oliwy z oliwek lub
oleju roślinnego1 łyżeczka
cukrusólSos:1 duży
pomidor1 łyżeczka
koncentratu pomidorowego2 łyżeczki
oliwy z oliwek lub
oleju roślinnego2 krople
octu balsamicznego lub
winnego½ łyżeczki
oregano1 mały ząbek
czosnkusól,
pieprzNałożenie:2
pomidory średniej wielkości10 niewielkich plasterków
chudej szynki30 g
oliwek czarnych bez pestek2
cebule średniej wielkości150 g tartego
sera mozzarellaświeża
bazylia do dekoracjiDodatkowo:Forma do pizzy o średnicy 30 cmSposób przygotowania:Ciasto:
Drożdże rozdrobnić w letnim
mleku, dodać łyżeczkę
cukru a następnie odstawić rozczyn do wyrośnięcia na około 20 minut.Do odrębnego naczynia dodać
mąkę, wyrośnięty rozczyn,
olej i szczyptę
soli, następnie zagnieść ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce pod przykryciem na około 20-30 minut. W tym czasie ciasto powinno zwiększyć swoją objętość minimum dwukrotnie.Nałożenie:
Cebulę oczyścić,
pomidory opłukać pod bieżącą
wodą i pokroić w drobne plasterki.
Oliwki wypłukać na sicie i pokroić (każdą
oliwkę na 4 części).Sos:
Pomidory wyparzyć we wrzącej wodzie, obrać ze skórki a następnie zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać łyżeczkę
koncentratu pomidorowego oraz 1 ząbek wyciśniętego lub startego na tarce jarzynowej
czosnku. Dodać łyżeczkę
oliwy z oliwek oraz 2 krople
octu balsamicznego. Przyprawić
pieprzem,
oregano,
solą i
cukrem do smaku, dokładnie wymieszać. Zamiast świeżych
pomidorów do sosu można także dodać
pomidory z puszki w
sosie pomidorowym.Wykończenie:Formę do pieczenia pizzy wysmarować równomiernie
olejem. Oderwać połowę wyrobionego ciasta a następnie rozwałkować i przełożyć do formy. Jeśli ciasto zbyt przykleja się do dłoni można podsypać je nieco
mąką.Piekarnik rozgrzać do 180 °C.Na ciasto nanieść 5 łyżek stołowych sosu, poprószyć
startym serem a następnie nakładać kolejno
szynkę,
cebulę,
pomidory i pokrojone
oliwki.Pizzę wstawić do piekarnika i piec około 8 minut. Po tym czasie uchylić drzwiczki piekarnika, delikatnie wysunąć pizzę i obficie posypać
serem. Piec jeszcze przez 6-7 minut aż
ser się stopi.Po wyjęciu pizzę udekorować świeżymi liśćmi
bazylii.