Wykonanie
Składniki (2 pizze):ciasto:30 g świeżych
drożdży1 szklanka
mleka2-3 szklanki
mąki pszennej1 łyżeczka
oliwy z oliwek lub
oleju roślinnego1 łyżeczka
cukrusólsos:1 duży
pomidor1 łyżeczka
koncentratu pomidorowego2 łyżeczki
oliwy z oliwek lub
oleju roślinnego2 krople
octu balsamicznego lub
winnego0,5 łyżeczki
oregano1 mały ząbek
czosnkusól,
pieprzdodatki:2
pomidory średniej wielkości10 niewielkich plasterków
chudej szynki150 g tartego
sera mozzarella
ciasto:
Drożdże rozdrabniamy w letnim
mleku, dodajemy łyżeczkę
cukru a następnie odstawiamy rozczyn do wyrośnięcia na około 20 minut. Do odrębnego naczynia dodajemy
mąkę, wyrośnięty rozczyn,
olej i szczyptę
soli, a następnie zagniatamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce pod przykryciem na około 20-30 minut. W tym czasie ciasto powinno zwiększyć swoją objętość minimum dwukrotnie.dodatki :
Cebulę oczyszczamy,
pomidory opłukujemy i kroimy w drobne plasterki.sos :
Pomidory wyparzamy we wrzącej wodzie, obieramy ze skórki a następnie miksujemy blenderem na gładką masę. Dodajemy łyżeczkę
koncentratu pomidorowego oraz 1 ząbek wyciśniętego
czosnku. Dodajemy łyżeczkę
oliwy z oliwek oraz 2 krople
octu balsamicznego. Przyprawiamy
pieprzem,
oregano,
solą i
cukrem do smaku, dokładnie mieszamy. Zamiast świeżych
pomidorów do sosu można także dodać
pomidory z puszki w
sosie pomidorowym.Formę do pieczenia pizzy smarujemy równomiernie
olejem. Odrywamy połowę wyrobionego ciasta a następnie rozwałkowujemy i przekładamy do formy. Jeśli ciasto zbyt przykleja się do dłoni można podsypać je nieco
mąką. Piekarnik nagrzewamy do 180 C.Na ciasto nakładamy 5 łyżek stołowych sosu, posypujemy
startym serem a następnie nakładamy kolejno
szynkę,
cebulę i
pomidory.Pizzę wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 8 minut. Po tym czasie uchylić drzwiczki piekarnika, delikatnie wysuwamy pizzę i obficie posypujemy
serem. Pieczemy jeszcze przez 6-7 minut aż
ser się stopi.