ßßß
Składniki na 2 pizze:Ciasto:30 g drożdży1 szklanka mleka2-3 szklanki mąki pszennej1 łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju roślinnego1 łyżeczka cukrusólSos:1 puszka pomidorów całych w sosie pomidorowym1 łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju roślinnego2 krople octu balsamicznego lub jabłkowego1 łyżeczka suszonego oregano1 łyżeczka suszonej bazylii1 mały ząbek czosnkuszczypta cukru pudru1 łyżka stołowa mlekasól, pieprzNałożenie:10 plasterków chudej szynki200 g ananasów z puszki w syropie bądź świeży ananas200 g tartego sera mozzarellaświeża bazylia do dekoracjiDodatkowo:Forma do pizzy o średnicy 30 cmSposób przygotowania:Ciasto:Drożdże rozdrobnić w letnim mleku, dodać łyżeczkę cukru a następnie odstawić rozczyn do wyrośnięcia na około 30 minut.Do odrębnego naczynia wsypać mąkę, dodać wyrośnięty rozczyn, olej i szczyptę soli, następnie zagnieść ciasto, nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 20 minut. W tym czasie ciasto powinno zwiększyć swoją objętość minimum dwukrotnie.Sos pomidorowy:Pomidory z puszki zmiksować blenderem na gładką masę.Dodać łyżeczkę oliwy, 1 ząbek wyciśniętego lub startego na drobnych oczkach tarki jarzynowej czosnku,2 krople octu balsamicznego lub jabłkowego, 1 łyżkę mleka i szczyptę cukru pudru. Doprawić pieprzem, oregano, bazylią i solą do smaku a następnie dokładnie wymieszać.Wykończenie:Piekarnik rozgrzać do 180°C (najlepiej z funkcją termoobiegu). Formę do pieczenia pizzy wysmarować równomiernie olejem. Ciasto podzielić na dwie części. Pierwszą cześć rozwałkować na kształt okręgu i przełożyć do formy, drugą zaś odstawić.Na ciasto nałożyć 4 łyżki przygotowanego sosu, poprószyć startym serem a następnie nakładać kolejno 50 g sera, szynkę oraz kawałki ananasa.Pizzę wstawić do piekarnika i piec około 8 minut. Po tym czasie uchylić drzwiczki piekarnika, delikatnie wysunąć pizzę i posypać 50 g sera. Piec jeszcze przez 6 -7 minut aż ser się stopi. W przypadku drugiej części ciasta czynność powtórzyć według tej samej receptury.Po wyjęciu pizzę udekorować świeżymi listkami bazylii. Podawać z sosem pomidorowym.