Wykonanie

Składniki na 2 pizze:Ciasto:30 g
drożdży1 szklanka
mleka2-3 szklanki
mąki pszennej1 łyżeczka
oliwy z oliwek lub
oleju roślinnego1 łyżeczka
cukrusólSos:1 puszka
pomidorów całych w
sosie pomidorowym1 łyżeczka
oliwy z oliwek lub
oleju roślinnego2 krople
octu balsamicznego lub
jabłkowego1 łyżeczka
suszonego oregano1 łyżeczka suszonej
bazylii1 mały ząbek
czosnkuszczypta
cukru pudru1 łyżka stołowa
mlekasól,
pieprzNałożenie:10 plasterków
chudej szynki200 g
ananasów z puszki w
syropie bądź świeży
ananas200 g tartego
sera mozzarellaświeża
bazylia do dekoracjiDodatkowo:Forma do pizzy o średnicy 30 cmSposób przygotowania:Ciasto:
Drożdże rozdrobnić w letnim
mleku, dodać łyżeczkę
cukru a następnie odstawić rozczyn do wyrośnięcia na około 30 minut.Do odrębnego naczynia wsypać
mąkę, dodać wyrośnięty rozczyn,
olej i szczyptę
soli, następnie zagnieść ciasto, nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 20 minut. W tym czasie ciasto powinno zwiększyć swoją objętość minimum dwukrotnie.
Sos pomidorowy:
Pomidory z puszki zmiksować blenderem na gładką masę.Dodać łyżeczkę
oliwy, 1 ząbek wyciśniętego lub startego na drobnych oczkach tarki jarzynowej
czosnku,2 krople
octu balsamicznego lub
jabłkowego, 1 łyżkę
mleka i szczyptę
cukru pudru. Doprawić
pieprzem,
oregano,
bazylią i
solą do smaku a następnie dokładnie wymieszać.Wykończenie:Piekarnik rozgrzać do 180°C (najlepiej z funkcją termoobiegu). Formę do pieczenia pizzy wysmarować równomiernie
olejem. Ciasto podzielić na dwie części. Pierwszą cześć rozwałkować na kształt okręgu i przełożyć do formy, drugą zaś odstawić.Na ciasto nałożyć 4 łyżki przygotowanego sosu, poprószyć
startym serem a następnie nakładać kolejno 50 g
sera,
szynkę oraz kawałki
ananasa.Pizzę wstawić do piekarnika i piec około 8 minut. Po tym czasie uchylić drzwiczki piekarnika, delikatnie wysunąć pizzę i posypać 50 g
sera. Piec jeszcze przez 6 -7 minut aż
ser się stopi. W przypadku drugiej części ciasta czynność powtórzyć według tej samej receptury.Po wyjęciu pizzę udekorować świeżymi listkami
bazylii. Podawać z
sosem pomidorowym.