Wykonanie
Chociaż sezon
truskawkowy już prawie się skończył [ wczoraj jeszcze kilka
truskawek znalazłam na krzaczkach] zapraszam na pyszne ciasto..Jakiś czas temu na fb zaproponowałam wspólne pichcenie.. Viola od razu się zgodziła..a za nią jeszcze kilka innych osób.. W Małej cukierence wynalazłam pysznie wyglądające ciasto ..no i wspólnie wirtualnie w naszych kuchniach wzięliśmy się za pieczenie ciasta..Ja robiłam to ciasto dwa
razy..pierwszy raz miałam trochę z nim problemów.... ciasto musiałam troszkę zmodyfikować po swojemu..ciasto wyszło mimo wszystko pyszne..Drugie podejście ..... znów miałam problem..tzn..nie tyle problem..tylko moja nieuwaga..i źle "przecięłam "ciasto..a przecinałam dlatego, że piekłam jedno ciasto i
beza była jedna i dość wysoka..Chciałam przeciąć ciasto..a sama nie wiem
czemu zaczęłam przecinać ciasto tuż koło
bezy..no i
beza wyszła prawie oddzielnie..a ciasto i tak przecięłam na połowę.. ale i tak było smaczne...Do
rabarbaru i
truskawek dodałam
jabłko pokrojone w kostkę i zamiast
wody dałam sok
wiśnia -
jabłko Sadvit ...Dobra ..dość pisania..zobaczcie moje i nie tylko moje wypieki..Rafał miał troszkę problemu ze
śmietaną ..i wyszła ..jak to on nazwał porzeczkowa ciapaja ..ale smakowała rewelacyjnie..Dzięki za wspólne pieczenie..mam nadzieję, że znów kiedy się spotkamy w wirtualnej kuchni..

Ciasto:4
żółtka (w temperaturze pokojowej)130 g miękkiego
masłaszczypta
soli130 g
cukru150 g
mąki1/2 łyżeczki
aromatu waniliowego [ ekstraktu
waniliowego ]1 łyżeczka
proszku do pieczenia5 łyżek
mleka (w temperaturze pokojowej)
Beza:4
białka150 g
cukru50 g
płatków migdałowych2 łyżeczki
soku z cytryny2 płaskie łyżki
kisielu w proszku[najlepiej czerwonego]Masa rabarbarowa:500g
rabarbaru3-4
truskawki (niekoniecznie) [ dałam dużo więcej]dodatkowo
jabłko1 opakowanie budyniu
waniliowego bez
cukru lub
śmietankowego bez
cukru2 łyżeczki
cukru waniliowego100ml
wody + 6 łyżek
wody [dałam sok
wiśnia -
jabłko Sadvit]60 g
cukruMasa śmietanowa:400g zimnej
śmietany kremówki 30% lub 36%2 łyżeczki
cukru waniliowego2,5 łyżeczki
żelatynyCiasto:
Masło z
solą i
cukrem ucierać przez około 3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Następnie zmniejszyć obroty miksera i kolejno dodawać
żółtka, po każdym dodaniu przez chwilę miksować (około 30 sekund). Dodać aromat i wymieszać.
Mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia i na przemian z
mlekiem dodawać do
maślanej masy. Składniki dokładnie, ale krótko wymieszać.Tortownicę o średnicy 23cm (lub dwie tortownice, oba ciasta możemy piec na raz) wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę ciasta przenieść do tortownicy i równomiernie rozprowadzić. Jeśli mamy dwie tortownice połowę ciasta nakładamy do jednej i połowę do drugiej.
Beza:Połowę
białek ubić z 1 łyżeczką
soku z cytryny (lub jeśli od razu robimy na dwie tortownice, ubijamy całe
białko z 2 łyżeczkami
soku z cytryny). Gdy masa będzie już sztywna, stopniowo dodać połowę
cukru i dalej ubijać, aż
cukier się rozpuści i masa będzie gęsta oraz lśniąca. Na końcu dodać 1 łyżkę
kisielu (jeśli robimy na dwie tortownice, dodać cały
cukier i
kisiel) . Pianę wyłożyć równomiernie na ciasto w tortownicy i posypać połową
płatków migdałowych. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na funkcji termoobieg i piec przez 45 minut (jeśli mamy dwie tortownice, to wstawić obie do piekarnika przy funkcji termoobieg).Gdy ciasto ostygnie, zdjąć obręcz, do tortownicy nałożyć drugą połową ciasta i znów ubić
białka, jak poprzednio. Tak samo piec ciasto, jak za pierwszym razem. Oba ciasta odstawić do ostygnięcia.Masa rabarbarowa:
Rabarbar obrać i pokroić na kawałeczki. Do rondla wlać 100 ml
wody, wsypać 60 g
cukru,
cukier waniliowy, dodać
rabarbar,
truskawki i zagotować. Gotować przez około 5 minut. Proszek budyniowy rozmieszać z 6 łyżkami
wody. Dodać do gotującego się
rabarbaru i znów zagotować, ciągle mieszając. Trzymać na małym ogniu przez 1 minutę. Odstawić do ostygnięcia. Letnią masę
rabarbarową wyłożyć na jedno ciasto w tortownicy i odstawić do całkowitego ostygnięcia.Masa śmietanowa:
Żelatynę rozpuścić w około 1/5 (1/4) szklanki ciepłej
wody, odstawić do ostygnięcia.
Śmietanę ubić z
cukrem waniliowym. Dodać ostygniętą
żelatynę i delikatnie wymieszać.
Śmietanę nałożyć na masę
rabarbarową. Drugie ciasto wyjąć z tortownicy i położyć je na ubitą
śmietanę. Odstawić na 10-15 minut, aby
śmietana zesztywniała. Zdjąć delikatnie obręcz tortownicy i podawać.



A kto ze mną piekł?..a proszę bardzo..zajrzycie do nich..Violetta z bloga Fun & TasteDorota z bloga Moje Małe CzarowanieDelfina z bloga Dee Deelicious
Marta z bloga Z zapachem
wanilii we włosachoraz Rałał z bloga Old White Table A oto moje pierwsze podejście ..i ciasto ..z
płatkami kukurydzianymi zamiast
migdałowych...