Wykonanie
Idealne połączenie ciasta kruchego ze słodkim
budyniem i kwaskowym
rabarbarem. Takie ciasto często piekła moja mama. Odkąd sięgam pamięcią zawsze w szczególny sposób za nim przepadałam. Dziś chętnie do niego wracam, bo jest szybkie w przygotowaniu, tanie i świetnie smakuje. To kolejny dowód na to, że proste rzeczy są najsmaczniejsze :)
Składniki:Ciasto:450 g
mąki tortowej250 g
masła150 g
cukru3
żółtka1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżka lodowatej
wodyszczypta
soliDodatkowo:1 litr
mleka3 budynie
śmietankowe5 łyżek
cukru500 g
rabarbaruCiasto:
Mąkę wymieszać z
solą i
proszkiem do pieczenia, przesiać. Dodać zimne
masło i posiekać. W cieście zrobić dołek, dodać
żółtka,
wodę i
cukier. Zagnieść ciasto. Podzielić na dwie nierówne części. Ciasto obwinąć w folię i schować do lodówki na ok. 1 godzinę.
Budyń: Z litra
mleka odlać 3/4 szklanki. Rozpuścić w niej proszki budyniowe i
cukier.
Mleko podgrzać. Do wrzącego
mleka dodać pozostałe
mleko z
budyniem i
cukrem i gotować stale mieszając do zgęstnienia.
Rabarbar umyć, osuszyć i (ewentualnie) obrać. Pokroić na mniejsze kawałki.Blaszkę o wymiarach 31x21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć większą porcję ciasta, równomiernie wylepić
ciastem spód, pozostawiając wyższy rant. Na ciasto wylać ciepły
budyń. Na budyniu ułożyć
rabarbar. Pozostałą (mniejszą) porcję ciasta zetrzeć na tarce na wierzch. Ciasto włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez ok. 50 minut (grzałka góra-dół), do zarumienienia wierzchu. Po upieczeniu posypać
cukrem pudrem. Przed rozkrojeniem ciasto całkowicie wystudzić. Smacznego!