Wykonanie

Ciasto jest wbrew pozorom nie aż tak słodkie,ale z wyraźnym posmakiem karmelu.Bardzo puszyste i wilgotne.Chrupiąca skorupka z
migdałów fajnie je urozmaica.Piekłam w zwykłej formie, ale idealnie nadaje się do formy na babkę (z kominem).

Przepis własnyciasto na formę średnicy 23 cm1.5 szklanki
cukru1/2 szklanki
śmietanki kremówki1/2 szklanki
mleka5-6 łyżek
wodysok z połowy
pomarańczy + starta z niej skórka3
jajka (
żółtka i
białka osobno)2 szklanki
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli50 g
płatków migdałów do posypania
Cukier z
wodą topimy na karmel. Do gorącego ostrożnie dodajemy kremówkę i
mleko.Mieszamy do połączenia składników. Odlewamy z tego ok. 3 łyżek.Jak lekko przestygnie dodajemy sok z
pomarańczy i skórkę. Następnie
żółtka.Mieszamy trzepaczką.W osobnym naczyniu przesiewamy
mąkę z proszkiem i
solą.Powoli dosypujemy miksując na wolnych obrotach.Na koniec ubijamy pianę z
białek i powoli łyżką łączymy z masą.Wykładamy do formy wysmarowanej
masłem i obsypanej
mąką.
Płatki migdałów wrzucamy do pozostawionych 3 łyżek karmelu i obtaczamy. Posypujemy tym wokół brzegi ciasta. Można dodatkowo gdzieniegdzie sypnąć 'suchymi'
płatkami.Pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach z termoobiegiem.Studzimy w formie,
potem wyjmujemy.