ßßß
Ciasto jest wbrew pozorom nie aż tak słodkie,ale z wyraźnym posmakiem karmelu.Bardzo puszyste i wilgotne.Chrupiąca skorupka z migdałów fajnie je urozmaica.Piekłam w zwykłej formie, ale idealnie nadaje się do formy na babkę (z kominem).
Przepis własnyciasto na formę średnicy 23 cm1.5 szklanki cukru1/2 szklanki śmietanki kremówki1/2 szklanki mleka5-6 łyżek wodysok z połowy pomarańczy + starta z niej skórka3 jajka (żółtka i białka osobno)2 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soli50 g płatków migdałów do posypania
Cukier z wodą topimy na karmel. Do gorącego ostrożnie dodajemy kremówkę i mleko.Mieszamy do połączenia składników. Odlewamy z tego ok. 3 łyżek.Jak lekko przestygnie dodajemy sok z pomarańczy i skórkę. Następnie żółtka.Mieszamy trzepaczką.W osobnym naczyniu przesiewamy mąkę z proszkiem i solą.Powoli dosypujemy miksując na wolnych obrotach.Na koniec ubijamy pianę z białek i powoli łyżką łączymy z masą.Wykładamy do formy wysmarowanej masłem i obsypanej mąką.Płatki migdałów wrzucamy do pozostawionych 3 łyżek karmelu i obtaczamy. Posypujemy tym wokół brzegi ciasta. Można dodatkowo gdzieniegdzie sypnąć 'suchymi' płatkami.Pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach z termoobiegiem.Studzimy w formie, potem wyjmujemy.