Wykonanie
Już wielokrotnie się przekonałam że najlepsze rzeczy powstają zupełnie przypadkowo. To ciasto urodziło się w mojej głowie i natychmiast zapragnęłam sprawdzić jak będzie smakowało... Nie zawiodłam się - jest cudowne! Dwa cieniutkie kruche blaty ciasta skrywające przepyszną masę
makową dokładnie taka jak do
rogali Marcińskich (klik). Jeśli macie pomrożone z powodzeniem możecie ją wykorzystać do tego wypieku.
Spody zrobiłam takie jak w naszym ulubionym makowcu (klik) a masa to ukochana masa karpatkowa mojego taty (klik). To musiało zagrać - i zagrało koncertowo. Skuście się koniecznie. Bardzo, ale to bardzo Wam polecam :)Składniki na ciasto:3 szkl
mąki pszennej (ok. 460g)2 łyżeczki
proszku do pieczenia200g
masła lub
margaryny5
żółtek1/2 szkl.
cukru pudruodrobina lodowatej
wody (opcjonalnie)Wszystkie składniki bardzo dokładnie posiekać. Jeśli ciasto tego wymaga (np.
jajka były ciut mniejsze to można dodać odrobinkę lodowatej
wody tak by konsystencja była właściwa). Ciasto powinno być plastyczne i łatwo się wałkować. Podzielić je na dwie części. Wstawić do lodówki na minimum 30 minut.Składniki na nadzienie:350 g białego
maku100 g masy marcepanowej (np domowej klik)3/4 szklanki
cukru pudru150 g
orzechów włoskich100 g blanszowanych
migdałów70 g suszonych fig70 g
suszonych daktyli bez pestek3 łyżki kandyzowanej
skórki pomarańczowej3 łyżki gęstej kwaśnej
śmietany4
żółtka6
białek*4 podłużne
biszkopty, pokruszone na okruszki albo kawałek suchej
chałki*jeśli korzystamy z uprzednio przygotowanej i np zamrożonej masy do
rogali Marcińskich wówczas dodajemy tylko 4
żółtka i 4
białka, bowiem 2
białka już wcześniej do niej zostały dodane.Jeśli robimy masę od podstaw to dodajemy wszystko wg podanych wyżej proporcji.
Mak,
figi i
orzechy sparzyć gorącą
wodą (każde w osobnym naczyniu). Zostawić na 30 minut, odcedzić i dobrze odsączyć (na drobnym sicie).
Mak,
orzechy,
figi,
daktyle i
migdały zmielić dwukrotnie w maszynce z drobnym sitkiem. Masę marcepanową rozetrzeć mikserem z
cukrem pudrem i 3 łyżkami
śmietany. Do utartej masy dodawać partiami zmielony
mak z
bakaliami i cały czas miksować na średnich obrotach. Dodać okruszki
biszkoptowe,
żółtka, posiekaną
skórkę pomarańczową i dobrze wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać.Masa powinna być zwarta, ale nie twarda (jeśli jest za mocno zbita można dodać łyżkę
śmietany)Blaszkę (23x33 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Jej dno wylepić dokładnie pierwszą połówką ciasta. Dokładnie wyrównać. Wyłożyć masę
makową i przykryć drugą warstwą ciasta (dokładnie rozwałkowane na wielkość blaszki pomiędzy dwoma arkuszami folii lub papieru do pieczenia. Lekko docisnąć, ponakłuwać widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180 stopni przez 60 minut. Wystudzić.Składniki na krem:500 ml
mleka3
żółtka150g
cukru (3/4 szkl)3 łyżki
mąki pszennej (płaskiej)3 łyżki
mąki ziemniaczanej (płaskiej)1-2 łyżki
likieru advocat300g
masłaZ
mleka odlać 1 szkl, a resztę zagotować z
cukrem. W osobnym naczyniu zmiksować wcześniej odlaną 1 szkl
mleka z
żółtkami i
mąkami. Dobrze zmiksowane wlać na gotujące się
mleko i ugotować gęsty
budyń. Przykryć woreczkiem foliowym i odstawić do wystygnięcia.
Masło dokładnie utrzeć i dodawać do niego powoli wystudzony
budyń i
likier. Całość zmiksować na gładki krem, który następnie wyłożyć na wystudzony wierzch makowca. Dokładnie schłodzić.Składniki na polewę:3 łyżki wrzącej
wody lub
mleka3 łyżki
cukru pudru3 łyżki ciemnego
kakao100g
margaryny lub
masłaDo rondelka wlać
wodę i rozpuścić w niej
cukier (kolejność rozpuszczania poszczególnych składników jest ważna i gwarantuje nam to, iż polewa będzie miała śliczny połysk, a jej poszczególne składniki się nam nie zważą i nie "rozwarstwią".) Następnie dodajemy pokrojone na małe kawałeczki
masło i rozpuszczamy. Zdejmujemy z ognia i wsypujemy przesiane
kakao. Energicznie mieszamy (najlepiej rózgą lub trzepaczką) by powstała gładka, lśniąca polewa. Lekko studzimy i polewamy schłodzone ciasto. Wstawiamy ponownie do lodówki najlepiej na całą noc.Smacznego :)