Wykonanie
Te rogaliki pojawiły się u nas jeszcze przed wyjazdem na wakacje, ale dopiero teraz znalazłam chwilkę by podzielić się z
Wami pomysłem. Powstały zupełnie przypadkowo gdy zostało mi ok. 1/4 nadzienia z
rogali Marcińskich (klik). Dołożyłam do tego ciasto
marchewkowe (klik) i wyszło pysznie. Polecam Wam baaardzo :)Składniki na nadzienie:88 g białego
maku25 g masy marcepanowej (np domowej klik)1/5 szklanki
cukru pudru38 g
orzechów włoskich25 g blanszowanych
migdałów18 g suszonych fig18 g
suszonych daktyli bez pestek3/4 łyżki kandyzowanej
skórki pomarańczowej3/4 łyżki gęstej kwaśnej
śmietany1
białko1 podłużny
biszkopt, pokruszony na okruszki albo kawałek suchej
chałkiMak,
figi i
orzechy sparzyć gorącą
wodą (każde w osobnym naczyniu). Zostawić na 30 minut, odcedzić i dobrze odsączyć (na drobnym sicie).
Mak,
orzechy,
figi,
daktyle i
migdały zmielić dwukrotnie w maszynce z drobnym sitkiem. Masę marcepanową rozetrzeć mikserem z
cukrem pudrem i 3 łyżkami
śmietany. Do utartej masy dodawać partiami zmielony
mak z
bakaliami i cały czas miksować na średnich obrotach. Dodać okruszki
biszkoptowe, posiekaną
skórkę pomarańczową i dobrze wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę,dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać.Masa powinna być zwarta, ale nie twarda (jeśli jest za mocno zbita można dodać łyżkę
śmietany)Składniki:200g utartej drobniutko
surowej marchwi2 szkl.
mąki pszennej250g
margaryny1 łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
solidżem lub powidła
cukier puder do posypaniaWszystkie składniki bardzo dobrze wyrobić. Ciasto podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować na okrąg o grubości ok 3 mm. Podzielić na 6 trójkątów. Na każdy z nich nałożyć nadzienie i zwinąć od szerszej do węższej części. Układać na blaszce wyłożonej matą do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 40 min w temp. 170 stopni. Studzić na kratce, a zimne oprószyć
cukrem pudrem. Smacznego :)