Wykonanie
Składniki:» 400g
mąki pszennej,» 1/2 kostki
masła,» 1/2 kostki
margaryny,» szczypta
soli,» 100g
śmietany (pół małego kubeczka),» 1
białko,»
cukier puder (około 10 łyżek).1.
Mąkę,
masło,
margarynę,
sól i
śmietanę połączyłam ze sobą i wyrobiłam ciasto, które następnie uformowałam w rulon i wstawiłam do lodówki na 12 godzin.
2. Po 12 godzinach schłodzone ciasto pokroiłam na cienkie plasterki (ok 3-5 mm).
3.
Ciasteczka ułożyłam na blaszce w dosyć dużej odległości.
4.
Białko utarłam z
cukrem pudrem -
lukier musi być gęsty. Każde
ciasteczko posmarowałam cienko lukrem.
5.
Ciasteczka piekłam około 20 minut w temperaturze 180° C.
Życzę smacznego!