Wykonanie
Pyszne obłędnie kruchutkie rożki z dodatkiem tartej
marchwi, dzięki której ciasto nabiera pięknego koloru. Mięciutkie i bardzo wdzięczne w wykonaniu. Z podanego przepisu wyjdzie nam 24 rożki. Najlepsze z domowymi powidłami lub
dżemami ;) Przepis na nie dostałam od mojej mamy :) Polecam baaaaaardzo :)Składniki:200g utartej drobniutko
surowej marchwi2 szkl.
mąki pszennej250g
margaryny1 łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
solidżem lub powidła
cukier puder do posypaniaWszystkie składniki bardzo dobrze wyrobić. Ciasto podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować na okrąg o grubości ok 3 mm. Podzielić na 6 trójkątów. Na każdy z nich nałożyć łyżeczkę
dżemu i zwinąć od szerszej do węższej części. Układać na blaszce wyłożonej matą do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 40 min w temp. 170 stopni. Studzić na kratce a zimne oprószyć
cukrem pudrem. Smacznego :)