Wykonanie
Bardzo fajne w smaku rogaliki, dużo
daje też rodzaj
dżemu jakim nadzialiśmy nasze wypieki, ja wybrałam tym razem
śliwkową nutellę, bo miałam na nią wielką ochotę :) Przepis podkradłam z blogu mojepasjekrakow.blogspot :)Składniki :200 g
marchewki startej na drobnej tarce250 g
margaryny2 szkl
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
solidżem lub
marmoladacukier do posypaniaPrzygotowanie:Wszystkie składniki wykładamy na stolnicę i dokładnie zagniatamy (w razie potrzeby można dać więcej
mąki, bo to zależy jaka jest wilgotność
marchewki).Formujemy wałek i dzielimy go na 4 części, następnie każdą część rozwałkowujemy na grubość ok. 3mm (podsypujcie stolnicę
mąką, bo będzie się kleiło ! :)) i dzielimy okrąg na 6 części tworząc trójkąty.Na szerszą część ciasta kładziemy łyżeczkę
dżemu i zwijamy ciasto tworząc rogalika. Następnie układamy je na blaszce i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170st. C przez ok 30-40 min.Gotowe rogaliki studzimy na kratce i już ostudzone możemy posypać
cukrem pudrem.
Smacznego ! :)