ßßß


3 pełne szklanki mąki pszennej3 średnie drobno starte marchewki2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia250 gramów zimnego masła1 jajo3/4 szklanki cukru2 płaskie łyżki cukru z waniliąszczypta solidodatkowo:1 słoiczek dżemu, nutelli, marmolady etc150 gramów gorzkiej czekolady3 łyżki masłaMąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, cukrami i solą, dodać masło i posiekać je drobno nożem. Potem wbić jajo, dodać marchewkę, zagnieść kruche ciasto. Jeśli bardzo mocno się klei, zawinąć w folię aluminiową i wsadzić do zamrażarki na 25 minut.Następnie blat lub stolnicę posypać dość obficie mąką pszenną. Ciasto podzielić na 5 równych części.Pierwszą z nich wywałkować na grubość około 0 , 5 cm, pozostałe kawałki na ten czas włożyć do lodówki.
Wykrawać ciasteczka i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w 3 cm odstępach.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni, piec około 12 minut, na blado złoto (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, środkowy poziom).Czynność powtarzać aż do wykończenia całego ciasta.Schłodzone ciasteczka przekładać marmoladą lub innym gęstym nadzieniem, sklejać razem.Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, stopić razem z masłem w kąpieli wodnej, lekko ostudzić, dekorować ciasteczka, odłożyć w chłodne miejsce do stężenia czekolady.