Wykonanie
Delikatne, wilgotne
ciasteczka o cudnym
pomarańczowym kolorze. Błyskawiczne i bezproblemowe do wykonania. Ciasto można zamrozić, bo wychodzi ich sporo, 4 blaszki. Można również zamknąć je w szczelnym pudełeczku i pięknie się przechowają.
3 pełne szklanki
mąki pszennej3 średnie drobno starte
marchewki2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia250 gramów zimnego
masła1
jajo3/4 szklanki
cukru2 płaskie łyżki
cukru z
waniliąszczypta
solidodatkowo:1 słoiczek
dżemu, nutelli,
marmolady etc150 gramów
gorzkiej czekolady3 łyżki
masłaMąkę przesiać z
proszkiem do pieczenia,
cukrami i
solą, dodać
masło i posiekać je drobno nożem.
Potem wbić
jajo, dodać
marchewkę, zagnieść kruche ciasto. Jeśli bardzo mocno się klei, zawinąć w folię aluminiową i wsadzić do zamrażarki na 25 minut.Następnie blat lub stolnicę posypać dość obficie
mąką pszenną. Ciasto podzielić na 5 równych części.Pierwszą z nich wywałkować na grubość około 0 , 5 cm, pozostałe kawałki na ten czas włożyć do lodówki.
Wykrawać
ciasteczka i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w 3 cm odstępach.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni, piec około 12 minut, na blado złoto (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, środkowy poziom).Czynność powtarzać aż do wykończenia całego ciasta.Schłodzone
ciasteczka przekładać
marmoladą lub innym gęstym nadzieniem, sklejać razem.
Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, stopić razem z
masłem w kąpieli
wodnej, lekko ostudzić, dekorować
ciasteczka, odłożyć w chłodne miejsce do stężenia
czekolady.