ßßß Cookit - przepis na ciasteczka marchewkowe przekładane

ciasteczka marchewkowe przekładane

nazwa

Wykonanie

Delikatne, wilgotne ciasteczka o cudnym pomarańczowym kolorze. Błyskawiczne i bezproblemowe do wykonania. Ciasto można zamrozić, bo wychodzi ich sporo, 4 blaszki. Można również zamknąć je w szczelnym pudełeczku i pięknie się przechowają.
3 pełne szklanki mąki pszennej
3 średnie drobno starte marchewki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
250 gramów zimnego masła
1 jajo
3/4 szklanki cukru
2 płaskie łyżki cukru z wanilią
szczypta soli
dodatkowo:
1 słoiczek dżemu, nutelli, marmolady etc
150 gramów gorzkiej czekolady
3 łyżki masła
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, cukrami i solą, dodać masło i posiekać je drobno nożem. Potem wbić jajo, dodać marchewkę, zagnieść kruche ciasto. Jeśli bardzo mocno się klei, zawinąć w folię aluminiową i wsadzić do zamrażarki na 25 minut.
Następnie blat lub stolnicę posypać dość obficie mąką pszenną. Ciasto podzielić na 5 równych części.
Pierwszą z nich wywałkować na grubość około 0 , 5 cm, pozostałe kawałki na ten czas włożyć do lodówki.
Wykrawać ciasteczka i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w 3 cm odstępach.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni, piec około 12 minut, na blado złoto (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, środkowy poziom).
Czynność powtarzać aż do wykończenia całego ciasta.
Schłodzone ciasteczka przekładać marmoladą lub innym gęstym nadzieniem, sklejać razem.
Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, stopić razem z masłem w kąpieli wodnej, lekko ostudzić, dekorować ciasteczka, odłożyć w chłodne miejsce do stężenia czekolady.
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2015/02/ciasteczka-marchewkowe-przekadane.html