Wykonanie
Są desery, którymi trzeba poczęstować, zachęcić... nie w tym przypadku. Znikają zanim położymy je na stół, a nawet gorące prosto z blaszki. Rozkoszne
czekoladowe kubeczki brownie z dodatkiem toffifee to słodki deser na kilka kęsów. Idealny na wszelkiego rodzaju imprezy - nie trzeba kroić, wystarczy poukładać na paterze i obserwować jak znikają ;-). Pralinki toffifee wkładamy w gorące kawałki brownie od razu po upieczeniu, gorące
ciastko je roztapia i... smakuje cudownie...Składniki na 24 kubeczki:100 g
gorzkiej czekolady, posiekanej100 g
masła2
jajka180 g drobnego
cukru do wypieków (lub mniej)100 g
mąki pszennej3/4 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii24 pralinki toffifeeWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło umieścić w garnuszku, podgrzać, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną
czekoladę, odstawić na 2 minuty, po tym czasie wymieszać do jej rozpuszczenia. Lekko przestudzić.Do naczynia wbić
jajka i dodać
cukier i rozmącić je rózgą kuchenną. Dodać przestudzoną
czekoladę i wymieszać rózgą kuchenną. Dodać
wanilię, przesianą
mąkę i
proszek do pieczenia. Wymieszać rózgą kuchenną do połączenia się składników i powstania gładkiej mieszanki czekoladowej.Formę do mini-muffinów posmarować
masłem i oprószyć
mąką pszenną, nadmiar
mąki strzepać. Masę
czekoladową nałożyć do foremek na mini-muffiny nie więcej niż do 3/4 ich wysokości.Piec w temperaturze 180°C przez około 10 minut bez termoobiegu (jesli jest taka możliwość). Mini brownies powinny wyrosnąć i lekko popękać. Wyjąć z piekarnika i natychmiast w gorące brownie wciskać pralinki toffifee. Odłożyć do wystudzenia.Smacznego :-).
Inspirowane zdjęciem z niemieckiego magazynu 'Sweet Dreems'.