ßßß
Są desery, którymi trzeba poczęstować, zachęcić... nie w tym przypadku. Znikają zanim położymy je na stół, a nawet gorące prosto z blaszki. Rozkoszne czekoladowe kubeczki brownie z dodatkiem toffifee to słodki deser na kilka kęsów. Idealny na wszelkiego rodzaju imprezy - nie trzeba kroić, wystarczy poukładać na paterze i obserwować jak znikają ;-). Pralinki toffifee wkładamy w gorące kawałki brownie od razu po upieczeniu, gorące ciastko je roztapia i... smakuje cudownie...Składniki na 24 kubeczki:100 g gorzkiej czekolady, posiekanej100 g masła2 jajka180 g drobnego cukru do wypieków (lub mniej)100 g mąki pszennej3/4 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka ekstraktu z wanilii24 pralinki toffifeeWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło umieścić w garnuszku, podgrzać, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty, po tym czasie wymieszać do jej rozpuszczenia. Lekko przestudzić.Do naczynia wbić jajka i dodać cukier i rozmącić je rózgą kuchenną. Dodać przestudzoną czekoladę i wymieszać rózgą kuchenną. Dodać wanilię, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać rózgą kuchenną do połączenia się składników i powstania gładkiej mieszanki czekoladowej.Formę do mini-muffinów posmarować masłem i oprószyć mąką pszenną, nadmiar mąki strzepać. Masę czekoladową nałożyć do foremek na mini-muffiny nie więcej niż do 3/4 ich wysokości.Piec w temperaturze 180°C przez około 10 minut bez termoobiegu (jesli jest taka możliwość). Mini brownies powinny wyrosnąć i lekko popękać. Wyjąć z piekarnika i natychmiast w gorące brownie wciskać pralinki toffifee. Odłożyć do wystudzenia.Smacznego :-).
Inspirowane zdjęciem z niemieckiego magazynu 'Sweet Dreems'.