Wykonanie
Ostatnio często zaglądam i korzystam z książki Kuchnia Polska..ten przepis pochodzi właśnie z tej książki..3 szkl.
mąki pszennej1/2 szkl.
piwa25 dag
margarynysłodki
dżem lub
marmoladaszczypta
solicukier puder do posypaniatłuszcz do nasmarowania blachy
Margarynę dobrze schłodzić, następnie zetrzeć na tarce z dużymi otworami, wymieszać z
mąką i szczyptą
soli. Dodać
piwo i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na trzy godziny. Ciasto rozwał kować na wysypanej
mąką stolnicy i pokroić na kwadraty. Na środek każdego kłaść po łyżce
dżemu i sklejać rożki. Układać na natłuszczonej blasze i wstawić do nagrzanego piekarnika (200°C). Upiec na złoty kolor. Przed podaniem posypać przez sitko
cukrem pudrem.