Wykonanie
Teraz będzie hit! Przyznam szczerze, że nie jestem miłośnikiem
ciasta filo. Zwykle wydawało mi się za suche a przez to, że smażone w głębokim tłuszczu bardzo ciężkie. Warsztaty Tex-Mex w Blue Dragon zmieniły moje podejście.Jest to idealna przekąska typu fingerfood gdy zapraszamy do siebie znajomych na małą posiadówkę. Jednocześnie nie chcemy zbyt wiele się narobić przed imprezą. Przygotowanie farszu to ledwie kilka minut. Samo zawijanie (w mojej opinii) jest tak fajną zabawą, że spokojnie można to robić w trakcie imprezy. Wiadomo, że najlepsza zabawa jest zawsze w kuchni.Przepis polecam! Podpisuję się pod nim rękami, nogami i czym tam jeszcze
mogę!Podaję proporcje na całe opakowanie
ciasta filo. Nie ma zbytniej możliwości przechowywania go w sposób skuteczny. Lepiej więc zrobić od razu gigantyczną ilość pierożków a to co zostanie można spokojnie odgrzać i zjeść następnego dnia.Składniki:opakowanie
ciasta filoserek Twój smak (lub podobny kanapkowy) 1kg2-3
piersi z kurczaka1 kubeczek
jogurtu naturalnego2 ząbki
czosnku2 garści czarnych
oliwekseler naciowyświeża
kolendra – w zależności od upodobania – ja dałam około 2 łyżeczek
papryczki jalapeno – w zależności jak ostre potrawy lubimy – u mnie około 3 łyżeczek (można również użyć
chilli w płatkach)
sól i
pieprz do smaku
olej do smażeniaroztrzepane
jajkoFarsz:
Pierś kurczaka marynujemy w
jogurcie,
czosnku,
soli i
pieprzu najlepiej przez noc. Grillujemy i studzimy. Kroimy w drobną kostkę.
Oliwki,
selera,
kolendrę i papryczki siekamy jak najdrobniej. Wszystko mieszamy z
serkiem. Doprawiamy
solą i
pieprzem. Odstawiamy.Pierożki:
Ciasto filo rozwijamy z papieru. Takie zrolowane koimy na 5 równych pasów. Łyżeczkę farszu nakładamy na pojedyncze pasy-arkusze i zwijamy w trójkąty. Końcówkę smarujemy roztrzepanym
jajkiem i zaklejamy. Tak postępujemy z całym
ciastem. Smażymy na złoty kolor w głębokim tłuszczu.Składniki na sos:
chiński sos słodko-kwaśny 60g
dżem morelowy 20gr
sos sojowy 10ml
imbir świeży posiekany 10grsos
chilli 4mlWszystko mieszamy razem.
Imbir można zamiast siekać zmiksować. Podajemy razem z pierożkami.Jutro przepis na widoczną na zdjęciu Quesadillę z
kurczakiem.