ßßß Cookit - przepis na Nawigacja we wpisach

Nawigacja we wpisach

nazwa

Wykonanie

Teraz będzie hit! Przyznam szczerze, że nie jestem miłośnikiem ciasta filo. Zwykle wydawało mi się za suche a przez to, że smażone w głębokim tłuszczu bardzo ciężkie. Warsztaty Tex-Mex w Blue Dragon zmieniły moje podejście.
Jest to idealna przekąska typu fingerfood gdy zapraszamy do siebie znajomych na małą posiadówkę. Jednocześnie nie chcemy zbyt wiele się narobić przed imprezą. Przygotowanie farszu to ledwie kilka minut. Samo zawijanie (w mojej opinii) jest tak fajną zabawą, że spokojnie można to robić w trakcie imprezy. Wiadomo, że najlepsza zabawa jest zawsze w kuchni.
Przepis polecam! Podpisuję się pod nim rękami, nogami i czym tam jeszcze mogę!
Podaję proporcje na całe opakowanie ciasta filo. Nie ma zbytniej możliwości przechowywania go w sposób skuteczny. Lepiej więc zrobić od razu gigantyczną ilość pierożków a to co zostanie można spokojnie odgrzać i zjeść następnego dnia.
Składniki:
opakowanie ciasta filo
serek Twój smak (lub podobny kanapkowy) 1kg
2-3 piersi z kurczaka
1 kubeczek jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku
2 garści czarnych oliwek
seler naciowy
świeża kolendra – w zależności od upodobania – ja dałam około 2 łyżeczek
papryczki jalapeno – w zależności jak ostre potrawy lubimy – u mnie około 3 łyżeczek (można również użyć chilli w płatkach)
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
roztrzepane jajko
Farsz: Pierś kurczaka marynujemy w jogurcie, czosnku, soli i pieprzu najlepiej przez noc. Grillujemy i studzimy. Kroimy w drobną kostkę. Oliwki, selera, kolendrę i papryczki siekamy jak najdrobniej. Wszystko mieszamy z serkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy.
Pierożki: Ciasto filo rozwijamy z papieru. Takie zrolowane koimy na 5 równych pasów. Łyżeczkę farszu nakładamy na pojedyncze pasy-arkusze i zwijamy w trójkąty. Końcówkę smarujemy roztrzepanym jajkiem i zaklejamy. Tak postępujemy z całym ciastem. Smażymy na złoty kolor w głębokim tłuszczu.
Składniki na sos:
chiński sos słodko-kwaśny 60g
dżem morelowy 20gr
sos sojowy 10ml
imbir świeży posiekany 10gr
sos chilli 4ml
Wszystko mieszamy razem. Imbir można zamiast siekać zmiksować. Podajemy razem z pierożkami.
Jutro przepis na widoczną na zdjęciu Quesadillę z kurczakiem.
Źródło:http://kulinarnapiniata.pl/pierozki-filo-z-kurczakiem