ßßß Cookit - przepis na Szaszłyki z sosem orzechowym

Szaszłyki z sosem orzechowym

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 35 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
piersi z kurczaka 800 gramów
szalotki 2 sztuk
czosnek 4 ząbki
orzeszki arachidowe uprażone 150 gramów
bulion 1 szklanek
olej arachidowy 2 łyżek stołowych
imbir mielony 3 łyżek deserowych
kolendra mielona 2 łyżek deserowych
sok z cytryny 1 sztuk
sos sojowy 3 łyżek stołowych
ocet winny 1 łyżek stołowych
chili według uznania
sól według uznania
pieprz według uznania
Wykonanie:
Sos sojowy wymieszać z połową soku z cytryny, octem, rozdrobnionym czosnkiem, 2 łyżeczkami imbiru i 2 łyżeczkami kolendry oraz szczyptą chili. Umyte, osuszone mięso pokroić wzdłuż na paski, skropić marynatą, wymieszać i odstawić na 3h do lodówki.
Na drewniane szpilki nadziewać po 3 paski mięsa, lekko je skręcając. Ułożyć na natłuszczonej blasze, piec 15 minut, aż się zarumienią. W trakcie pieczenia smarować marynatą.
Orzeszki zmiksować z szalotkami i ciepłym bulionem. Dodać resztę imbiru, trochę chili, 1/2 soku z cytryny, sól i pieprz. Sos zagotować, podawać do szaszłyków.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/6354/Szaszlyki-z-sosem-orzechowym