Wykonanie
Te pierożki chodziły za mną gdy tylko pierwszy raz je spróbowałam. Kilkanaście miesięcy temu w restauracji Blue Cactus na warszawskim Mokotowie przygotowywaliśmy je w ramach warsztatów kuchni Tex-Mex. Przepis na szczęście mi się zachował i właśnie przy tej okazji postanowiłam go wypróbować. Na swoje potrzeby oczywiście go zmodyfikowałam i odjęłam nieco ostrości w stosunku do oryginału.Pierożki z
ciasta filo to idealne danie przekąskowe na imprezę domową lub gdy mamy kulinarną wenę również do wieczornego maratonu filmowego. Przyjemnie chrupią dzięki
ciasto filo usmażonemu na głębokim tłuszczu. Farsz w zależności od doprawienia może być mniej lub bardziej ostry.Bardzo dobrze smakują podane z salsa fresca .
Składniki:opakowanie
ciasta filo300g
serka kanapkowego
śmietankowego2-3
piersi z kurczaka1 mały kubeczek
jogurtu naturalnego2-3 ząbki
czosnku2 garści czarnych
oliwek2-3
łodygi selera naciowegoświeża
kolendra – w zależności od upodobania – ja dałam około 2 łyżeczek
papryczki jalapeno – w zależności jak ostre potrawy lubimy – u mnie około 3 łyżeczek (można również użyć
chilli w płatkach)
sól i
pieprz do smaku
olej do smażeniaroztrzepane
jajkoPiersi z kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Marynujemy w
jogurcie, posiekanym
czosnku,
soli i
pieprzu. Najlepiej przez noc, ale gdy nie mamy czasu wystarczą 2 godziny. Smażymy z obu stron na patelni grillowej. Studzimy i kroimy w kosteczkę 1x1cm.W dużej misce do
serka śmietankowego dodajemy pokrojonego
kurczaka, pokrojone na kawałki
czarne oliwki, obranego i pokrojonego na mniejsze kawałki
selera.
Kolendrę i
papryczki Jalapeno siekamy drobno i dodajemy do farszu. Dokładnie wszystko mieszamy i doprawiamy
solą i
pieprzem. Odstawiamy w chłodne miejsce aby smaki się połączyły.
Ciasto filo wyjmujemy z opakowania. Wszystkie arkusze tniemy na 5-6 cm paski. Na każdy pasek nakładamy po łyżeczce farszu i zawijamy całość na trójkąt (trzeba zrobić kilka zwinięć). Końcówkę każdego paska smarujemy roztrzepanym
jajkiem i zaklejamy. Gotowe pierożki układamy na ściereczce.Smażymy w głębokim tłuszczu o temperaturze około 170 stopni aż do zrumienienia ciasta.