ßßß Cookit - przepis na Panierowany Camembert z migdałami i pistacjami

Panierowany Camembert z migdałami i pistacjami

nazwa

Wykonanie

Szukamy czasem „ inności ” w naszej kuchni. Zamieniamy smaki znane na smaki nowe. Dzięki temu nasz jadłospis jest zróżnicowany i po prostu niebanalny… Za sprawą Pascala w mojej kuchni pachnie dzisiaj świętami i nowymi smakami.
Nie zdawałam sobie sprawy, że upiec camemberta można również w panierce z ciastek. Okazało się, że można. Ba! Nawet trzeba tego spróbować. Choć to danie wybitnie zapachem kojarzy mi się ze świętami (ciastka floretki to kruche cynamonowe i imbirowe? kwiatuszki) to warto zrobić je teraz. Tanio można kupić camemberta w Lidlu bo mają tydzień francuski akurat.
Do tego fajna i prosta sałatka z klasycznym vinegretem. Jeżeli spodziewacie się jakiś gości to fajnie można ich czymś takim zaskoczyć. No i przyznacie, że ładnie wygląda?
Wiele osób w mailach pyta mnie czy to, że gotuję z Lidlem co tydzień to jest sponsoring. Oświadczam, że nie. Gotuję z nimi a właściwie testuję ich przepisy z czystej ciekawości i chęci poznania czegoś nowego. Cotygodniowe przepisy traktuję również jak warsztaty i w domowym zaciszu uczę się przyrządzać te fantastyczne dania. Wiele już się nauczyłam oglądając filmiki na ich stronie internetowej i próbując zrobić to wszystko sama w domu. Polecam to każdemu bo to kolejna okazja do nauki. A tej jak wiadomo nigdy za wiele!
Składniki:
ser Camembert w temperaturze pokojowej: 2 szt.
miąższ chleba zwykłego: 160 g
ciastka „Floretki”: 100 g
pistacje bez łupinek: 20 g
mielone migdały: 1 łyżka
jajka „M”: 2 szt.
mąka pszenna typu 450: 20 g
sól: szczypta
pieprz: szczypta
olej roślinny: 1 l
mix sałat: 1 opakowanie
szparagi ze słoika, każdy pokrojony na 8 części: 2 szt.
szynka Szwarcwaldzka: 4 plastry
miód: 1 łyżeczka
musztarda Dijon: 1 łyżeczka
ocet biały: 2 łyżeczki
oliwa z oliwek: 4 łyżeczki
Panierowany camembert: Do malaksera wrzucamy 20 g pistacji bez łupinek i 1 łyżkę (ok. 20 g) mielonych migdałów. Miąższ białego chleba łamiemy na mniejsze kawałki i wrzucamy do blendera (malaksera). Dodajemy 100 g ciastek korzennych „Floretki”, pokruszonych w dłoniach. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość miksujemy, żeby uzyskać panierkę o sypkiej konsystencji.
Całą panierkę wykładamy na czysty talerz. Do czystej miski wbijamy 2 jajka, za pomocą widelca roztrzepujemy żółtko i białko na jednolitą masę, dodajemy sól i pieprz.
20 g mąki przesypujemy do czystej miseczki. Oba sery kroimy na 8 części (każdy na 8, w sumie 16 kawałków).
Każdy kawałek sera obtaczamy najpierw dokładnie w mące. Po usunięciu nadmiaru mąki z kawałków camemberta obtaczamy je w roztrzepanym jajku, używając do tej czynności widelca. Następnie kawałki sera obtaczamy w naszej panierce. Możemy zrobić drugą warstwę panierki. Kawałki sera muszą być bardzo dokładnie oblepione panierką. Przygotowujemy naczynie żaroodporne i ręcznik papierowy. Do garnka wlewamy 1 litr oleju roślinnego, podgrzewamy. Olej powinien mieć 180 stopni C, wrzucamy ser w panierce na głęboki tłuszcz (każdy kawałek powinien być w tłuszczu około 10-20 sekund, aż ser nabierze rumianego koloru).
Jeśli smażymy partiami i serki, które upiekły się wcześniej, musieliśmy odłożyć, całość wkładamy do naczynia żaroodpornego wyłożonego ręcznikiem papierowym i wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 80 stopni C (w celu utrzymania temperatury sera) na kilka minut.
Sałatka: 6 pomidorków truskawkowych kroimy na ćwiartki, odkładamy na bok. 2 szparagi ze słoika kroimy – każdy na 8 kawałków. Odstawiamy. Vinegret: Mieszamy razem 1 łyżeczkę miodu, 1 łyżeczkę musztardy, 4 łyżeczki oliwy i 2 łyżeczki octu białego. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy.
Sałatę wrzucamy do miski, dodajemy vinegret, mieszamy. Dodajemy 6 kawałeczków pomidorków na porcję, 4 kawałeczki szparagów, szynkę szwarcwaldzką (1 plaster na porcję).
Na koniec na sałatę wykładamy 4 porcje sera.
Przepis pochodzi z serwisu kuchnialidla.pl
Źródło:http://kulinarnapiniata.pl/panierowany-camembert-z-migdalami-i-pistacjami