Wykonanie
Jestem już prawie tydzień poza domem i zatęskniłam za swoim jedzonkiem.Tuż przed wyjazdem zrobiłam na śniadanie
szparagi pieczone z
szynką i
jajkiem w koszulce. Dla przypomnienia,
póki jeszcze
szparagowy czas trwa - być może zaserwujecie takie samo śniadanie swoim bliskim? Mówię Wam pycha:-)A ja pozdrawiam serdecznie z Krynicy Zdrój:-)!
Składniki (na 1 osobę):3
szparagi,3 plastry
szynki suszonej dojrzewającej,1
jajko,
sól,
pieprz,
cukier,
ocet.Przygotowanie:Obciąć zdrewniałe końcówki
szparagów i 4 minuty obgotować w wodzie z dodatkiem
soli i
cukru. Wystudzić. Każdego
szparaga owinąć paskami
szynki i zapiec do zrumienienia w 180 stop. C. W tym czasie zagotować
wodę w garnku z 1 łyżką
octu.
Jajko wbić do miseczki i kiedy
woda się zagotuje (mieszać łyżką, aby powstał wir) wlać
jajko. Gotować 3-4 minuty, aż całe
białko będzie ścięte. Wyłożyć upieczone
szparagi, na wierzchu położyć
jajko. Przyprawić
solą i
pieprzem.