Wykonanie
Sezon
szparagowy to jedna z tych rzeczy, na którą czekam przez cały rok. To chyba mój ulubiony wiosenny akcent zaraz po
botwince :). Na blogu przepisów ze
szparagami jeszcze nie było, ponieważ z reguły potrawy nie dotrwały do zdjęć. Tym razem udało mi się powstrzymać przed zjedzeniem śniadania i cyknąć szybkie zdjęcia. Mam nadzieję, że przekonają Was do przygotowania sobie podobnego posiłku :).
Składniki:(na 2 porcje)1,5 l
wodypęczek
zielonych szparagów (najlepsze będą te cienkie)6 plastrów
szynki szwarcwaldzkiej2
jajka1 i ½ stołowej łyżki
octusól,
pieprzPrzygotowanie:
Szparagi płuczemy pod zimną
wodą, usuwamy twarde i zdrewniałe końcówki (same odłamią się w odpowiednim miejscu po wygięciu
szparaga). Rozgrzewamy patelnię grillową, układamy na niej
szparagi i smażymy na wolnym ogniu przez około 10 minut, co jakiś czas je obracając. * W tym samym czasie
szynkę kroimy w cienki paski i podsmażamy do chrupkości na suchej patelni.Następnie w wysokim rondelku zagotowujemy
wodę z
octem. Podczas wrzucania
jajek woda nie powinna wrzeć, lecz tylko lekko "mrugać". Każde
jajko wbijamy do oddzielnej miseczki. Za pomocą łyżki robimy wir, a w jego w środek, tuż nad
wodą spuszczamy
jajko. Gotujemy je przez 2 minuty, wyciągamy łyżką cedzakową i krótko schładzamy w misce z
lodem lub zimną
wodą, aby zatrzymać proces gotowania. Czynności powtarzamy, lecz jeśli macie wprawę, możecie gotować oba
jaja w tym samym momencie.Gotowe
jajka układamy ja szparagach i posypujemy usmażoną
szynką. Całość doprawiamy
solą i
pieprzem. Podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie są to
pomidorki koktajlowe oraz
pieczywo.*
Szparagi możemy też tradycyjnie gotować przez 10 minut w osolonej wodzie.Smacznego!