ßßß
Posialiśmy w tym roku dynie i teraz kwitną na potęgę. Obok żeńskich kwiatów ( będą owoce !) są też i męskie, postanowiłam je nadziać i zrobić z nimi tartę. Farsz zrobiłam w dwóch rodzajach – mięsno – ryżowy i wegetariański z ryżu z pomidorami i cebulką, żeby i córka mogła tarty spróbować . Do towarzystwa dodałam im zieloną fasolkę szparagową, a całość zalałam przed upieczeniem jajkiem rozkłóconym z naturalnym jogurtem. Wyszła ciekawa w smaku tarta, z resztą pierwsza moja wytrawna.Ciastoczubata szklanka mąki pszennejspora szczypta soli125 g masła1 duże jajko ( z lodówki)2-3 łyżki lodowatej wodyMieszamy mąkę z solą. Dodajemy miękkie masło pokrojone na kawałki- ciasto powinno zbijać się w okruchy. Dodajemy jajko zmieszane z wodą i całość wyrabiamy aż powstanie jednolita masa. Z ciasta forujemy dysk, który po zawinięciu w folię odkładamy na ok. 30 minut do lodówki.Farsz :szklanka ugotowanego ryżuok. 15 dkg mielonego mięsacebulapomidor15 kwiatów dyniszklanka ugotowanej zielonej fasolkimajeranek, oregano, bazyliasól, pieprzpapryka słodkaolej do smażeniaMielone mięso podsmażyłam z posiekaną cebulą , solą i pieprzem. Wymieszałam z 2/3 szklanki ryżu, doprawiłam majerankiem i oregano.Osobno podsmażyłam trochę posiekanej cebuli, po chwili dodałam pokrojony pomidor, doprawiłam solą, pieprzem i papryką. Podsmażyłam aż zmiękł , wymieszałam z ryżem, doprawiłam świeżą bazylią i oregano.Wyjęte z lodówki ciasto rozwałkowałam na odpowiednią wielkość i wyłożyłam nim formę oblepiając brzegi. Nakłułam widelcem raz przy razie i wstawiłam do piekarnika na 180 C na około 20 minut.W międzyczasie kwiaty dyni porozchylałam i powyjmowałam ze środka pręciki. Włożyłam do nich farsz – obydwa rodzaje.Gdy tarta się zrumieniła, wyjęłam ją, poukładałam kwiaty, pomiędzy nie ugotowaną fasolkę i zalałam jajkiem rozbełtanym z jogurtem, doprawionym solą i pieprzem. Wstawiłam do piekarnika na około 15 minut i dopiekłam tartę.Wyszło pyszne letnie danie, kruchy spód komponował się dobrze ze wszystkimi elementami nadzienia. Słodkawy smak kwiatów dyni równoważył przyprawiony na pikantnie farsz, a jajko zapieczone z jogurtem dobrze „spinało” całość.Smacznego !