Wykonanie

Uwielbiam tę
porę roku, kiedy pojawiają się nowalijki i można często robić z nich sałatki. Do
sałaty z
pomidorami i konserwowymi dodatkami wolę sosy typu
winegret, a do takiej
sałaty, z
rzodkiewką,
cebulą,
zieleniną , robię sos na bazie
jogurtu, najczęściej z dodatkiem
musztardy. Tę
sałatkę nazwałam „podwójny dublet”, bo w jej składnikach są po dwa rodzaje
rzodkiewki i
cebuli- białe i czerwone.
Sałaty są też dwie – środek
masłowej i
kapusta pekińska, ale niech już ta nazwa zostanie.kilka liści
kapusty pekińskiej ( górne części)kruchy środek
sałaty masłowejczerwona cebuladymka ze
szczypioremkilka
rzodkiewekkawałek białej rzodkwigarść
rzeżuchykawałek
czerwonej paprykisos :mały
jogurt naturalnyłyżeczka
musztardysól ziołowa,
pieprz świeżo zmielony
zioła prowansalskie,
estragonLiście
sałaty i
kapusty myjemy, suszymy i rwiemy na kawałki. Dodajemy pokrojone
cebule ,
szczypiorek,
paprykę i
rzodkiewki, solimy
solą ziołową i zostawiamy na kilka minut.Z
jogurtu,
musztardy i
ziół robimy sos lekko ubijając widelcem. Mieszamy z nim
sałatkę, posypujemy świeżo zmielonym
pieprzem i
rzeżuchą.Chyba nie muszę dodawać, że była pyszna i błyskawicznie zniknęła. Uwielbiam wiosną takie sałatki ! Można ją zabrać na piknik : zrobić do pojemnika, osobno zabrać sos i wymieszać tuz przed jedzeniem. Dodaję ją do dwóch akcji piknikowych .Smacznego !
