Wykonanie

Naszła mnie ochota na jakąś lekką a smaczną
sałatkę z konkretnymi dodatkami. W lodówce miałam
sałatę lodową i
masłową,
rzodkiewkę i
dymkę ze
szczypiorem. Do takiego zestawu lubię sos z
jogurtu naturalnego i
musztardy. Aby wzbogacić
sałatkę w
białko dorzuciłam trochę
mozzarelli i kawałki wędzonych
szprotek. Nieco przypraw i
ziół – wyszła pyszna wiosenna
sałatka, taka, na jaką miałam akurat ochotę.kilka liści
sałaty lodowejkilka liści
sałaty masłowej3-4
rzodkiewkidymka ze
szczypioremmała
czerwona cebula1/2 kulki
mozzarellikilka wędzonych
szprotek1/2 szklanki
jogurtu naturalnegołyżka
oliwyłyżeczka
musztardysól morska,
pieprz z młynka
estragon,
tymianek ( suszone)Umytą i osuszoną
sałatę rwiemy na kawałki. Dodajemy posiekaną
dymkę, solimy. Łączymy
jogurt z
oliwą i
musztardą i z tym sosem mieszamy
sałaty. Na wierzchu układamy półplasterki
rzodkiewki, kawałki
sera i
szprotek. Solimy lekko, posypujemy
pieprzem z młynka i
ziołami. Uzupełniamy
sałatkę posypując posiekaną
czerwoną cebulą i
szczypiorkiem.Wszystkie składniki pasują do sosu,
sałatka ma ciekawy i ożywczy smak a dzięki dodatkowi
sera i ryb może stanowić samodzielne danie, choćby na dzisiejszą kolację.Smacznego !