ßßß
Naszła mnie ochota na jakąś lekką a smaczną sałatkę z konkretnymi dodatkami. W lodówce miałam sałatę lodową i masłową, rzodkiewkę i dymkę ze szczypiorem. Do takiego zestawu lubię sos z jogurtu naturalnego i musztardy. Aby wzbogacić sałatkę w białko dorzuciłam trochę mozzarelli i kawałki wędzonych szprotek. Nieco przypraw i ziół – wyszła pyszna wiosenna sałatka, taka, na jaką miałam akurat ochotę.kilka liści sałaty lodowejkilka liści sałaty masłowej3-4 rzodkiewkidymka ze szczypioremmała czerwona cebula1/2 kulki mozzarellikilka wędzonych szprotek1/2 szklanki jogurtu naturalnegołyżka oliwyłyżeczka musztardysól morska, pieprz z młynkaestragon, tymianek ( suszone)Umytą i osuszoną sałatę rwiemy na kawałki. Dodajemy posiekaną dymkę, solimy. Łączymy jogurt z oliwą i musztardą i z tym sosem mieszamy sałaty. Na wierzchu układamy półplasterki rzodkiewki, kawałki sera i szprotek. Solimy lekko, posypujemy pieprzem z młynka i ziołami. Uzupełniamy sałatkę posypując posiekaną czerwoną cebulą i szczypiorkiem.Wszystkie składniki pasują do sosu, sałatka ma ciekawy i ożywczy smak a dzięki dodatkowi sera i ryb może stanowić samodzielne danie, choćby na dzisiejszą kolację.Smacznego !