Wykonanie
Mialam dziś jeszcze nie pisać, bo zupelnie nie mam do tego głowy, ale przegladając statystyki bloga ( bo liczba odwiedzin przekroczyła 140 tys, a 100 było dwa miesiące temu), zauważyłam, że dziś mój blog ma 700 dni. A że niedawno cyknęłam zdjęcie mojej tradycyjnej wiosennej salatce z nowalijek, którą robię z wędzonym
twarogiem i
boczkiem, to uznałam, że nada się ne tę uroczystą okazję…mieszanka
sałatczerwona cebulakilka
rzodkiewekpół zielonego
ogórkakawalek wędzonego
twarogudwa grube plastry
wędzonego boczkuszczypiorek z
dymkirzeżuchamały
jogurt naturalnyłyżeczka
musztardysól,
pieprz, zielona czubryca lub inne
ziołaUmytą
salatę osuszamy i rwiemy na kawałki, dodajemy pokrojone w półplasterki
ogórka,
cebulę i
rzodkiewki, mieszamy i solimy. Kroimy w kostkę
wędzony boczek i
twaróg. Ten
ser jest od dawna moim ulubionym
serem dio sałatek i nawet
feta go nie wyparła. Świetnie smakuje i dobrze kroi się w kostkę.Na koniec dodajemy
pieprz i czubrycę, mieszamy z
jogurtem i
musztardą. Posypujemy posiekanym
szczypiorkiem i
rzeżuchą. Zostawiamy w lodówce ok. pół godziny, żeby się „przegryzła”.
Sałatka jest pyszna, lekko pikantna a wędzony
twaróg i
boczek dają jej fajny posmak. Polecam szczególnie na wiosnę. Smacznego !

P.S. Na sugestię Oczka pokazuję
twaróg wędzony – w opakowaniu, zeby Wam łatwiej go było Wam rozpoznać i bez. Hm, może cos mi dadzą za reklamę, ale na prawdę, ja go używam od lat i uwielbiam …
