Śledzik lubi pływać!... w jogurcie...Pan Mąż patrzy na mnie podejrzanie, gdy zajadam się tą sałatką. Dla niego śledź istnieje wyłącznie w postaci z olejem. Jogurt do śledzia? – świętokradztwo niesłychane! Rzodkiewka i ogórek? - co za wymysły? A niesłusznie, bo wyjątkowo ciekawie kontrastują one ze słoną rybą.Składniki na porcję dla 1 żarłocznej osoby - czyli mnie - lub 2 mniej głodnych:1 płat śledzia solonego z zalewy (100g)4-5 dużych rzodkiewek (90g)2 średnie ogórki gruntowe (85g po obraniu)3 łyżki posiekanego szczypiorku (20g)3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego (30g) - używam Zott albo Bakomapieprzziołowy - do smakusoli nie trzeba! :)Śledzia pokroić w grubszą kostkę, rzodkiewkę i ogórka w półplastry, szczypiorek posiekać. W miseczce wymieszać wszystko z jogurtem i przyprawami. Odstawić na co najmniej 15 min., żeby smaki się „przegryzły”. Jeść z pieczywem chrupkim.Śledzik w jogurcie - to jest to! :)