Wykonanie
Pora sprawdzić jakość
kiszonej kapusty na świąteczny bigos i
kapustę z
grzybami. Wprawdzie zawsze kupuję u tego samego pana na targu, ze środkowej
beczki, średnio ukiszoną, ale sprawdzić nie zawadzi. Kupiłam i ugotowałam kapuśniak. Test wypadł pomyślnie.Gotując kapuśniak zapatrzyłam sie na góralską kwaśnicę, ale nie wiem, czy
mogę moją zupę tak nazwać, bo pewnie Górale maja jakieś swoje tajemnice. Oto moja wersja :KAPUŚNIAK30 dkg
kiszonej kapusty z
sokiem½ kg
żeberek20 dkg
wędzonej kiełbasy2
marchewkikawałek
selera i
pietruszkakilka
ziemniakówkilka
suszonych grzybkówziele angielskie,
liść laurowy,
jałowiec,
pieprz w ziarnach
sól,
majeranek,
kminekJa
kapustę do zupy gotuję osobno, żeby kwas nie opóźnił gotowania warzyw. Dlatego ją wraz z
sokiem, namoczonymi
grzybkami i jałowcem zalewam
wodą w garnku i gotuję do miękkości. Do garnka z
wodą wrzucam pokrojoną
marchewkę,
seler i
pietruszke oraz
żeberka pokrojone na pojedyncze kości, dodaję
sól i resztę przypraw i gotuję do miękkości
mięsa. Wtedy wrzucam pokrojone w kostkę
ziemniaki i tak samo pokrojoną
kiełbasę. Gdy
ziemniaki są miękkie, wrzucam
kapustę z
grzybami i gotuję jeszcze trochę, aż się smaki połączą. Doprawiam ewentualnie. Lejąc na talerz, każdemu kładę porcję
żeberek. Podaję z
chlebem. Smacznego!