ßßß Cookit - przepis na KAPUŚNIAK NA WĘDZONCE

KAPUŚNIAK NA WĘDZONCE

nazwa

Wykonanie

Bardzo tradycyjna i smaczna zupa,jedyna w swoim rodzaju.Gotowana na wędzonych żeberkach o pięknym aromacie i smaku.
SKŁADNIKI :
0.5 kg wędzonych żeberek
1/2 pędka wędzonej kiełbasy
0,5 kg kiszonej kapusty ( użyłam kapustę w puszce,kiszoną na winie z Lidla,miękka,nie wymaga gotowania )
1 duża marchew
kawałek selera
1 mała pietruszka
2 ziemniaki
1 cebula,obrana,pokrojona i podpieczona na 2 łyżkach oleju
1 liść laurowy
2 kulki ziela angielskiego
1 kostka rosołowa
kilka kulek pieprzu
sól,pieprz,szczypta kminku do smaku
PRZYGOTOWANIE :
Żeberka przekładamy do garnka ,zalewamy wodą,dodajemy liść,pieprz i ziele w ziarnkach oraz kostkę rosołową.Gotujemy około 30 minut.Żeberka wyciągamy,kroimy w kostkę,dodajemy do wywaru łącznie z obranymi i pokrojonymi jarzynami.Gotujemy aż jarzyny będą miękkie,wygotowaną wodę dolewamy.
Jeżeli kapusta kiszona jest z beczki,należy ją ugotować (zalać tylko do przykrycia kapusty) do miękkości i odcedzamy.
Do wywaru dodajemy miękką kapustę kiszoną,ja użyłam z puszki ponieważ nie wymaga osobnego gotowania, jest miękka i bardzo smaczna.Zupę doprawiamy do smaku solą,pieprzem i kminkiem,chwilę gotujemy.Na koniec wrzucamy podpieczoną cebulkę.
Kapuśniak jest najlepszy po kilku godzinach kiedy smaki idealnie się połączą.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2014/03/kapusniak-na-wedzonce.html