ßßß
W górach z kwaśnicą prawie jak z pomidorową – każda gospodyni ma na nią swój własny przepis, i to niejeden. Ta prosta i pożywna góralska zupa zyskała sławę dzięki mamie braci Golców, która gotowała ją „na świńskim ryju”. Ja, z wszystkich znanych mi wersji, najbardziej lubię tę gotowaną na wędzonce, ale możliwości jest mnóstwo – biodrówka, golonka, boczek, żeberka, nawet kotlet z kostką… Raczej wieprzowina, choć znane są przepisy na kwaśnicę na dziczyźnie czy nawet gęsinie.Pamiętajcie, że podstawą dobrej kwaśnicy jest mięso i kiszona kapusta (najlepiej taka domowa), a ziemniaki zawsze należy gotować osobno i nakładać na talerze tuż przed podaniem.Przygotowywałam ją już setki razy, jednak zawsze najbardziej smakowała mi w rodzinnym domu. A może po prostu to taka zupa, którą trzeba jeść przy oknie z widokiem na góry? Sprawdźcie sami… :)SkładnikiKwaśnica:wędzone żeberka (800 g – 1 kg)włoszczyzna (marchewka, seler, pietruszka)500 g dobrej jakości kiszonej kapusty (z sokiem)odrobina kminku, ziele angielskie i listek laurowy1 duża marchewka (opcjonalnie)kilka ząbków czosnkusól i pieprz do smakuDo podania:świeżo mielony czarny pieprzziemniaki ugotowane w osolonej wodzieŻeberka płuczemy, zalewamy zimną wodą i szybko zagotowujemy. Zlewamy wrzątek, ponownie zalewamy zimną wodą. Dodajemy włoszczyznę, ziele angielskie, listek laurowy i dwa ząbki czosnku, solimy i gotujemy przez około 40 minut. Kiedy mięso już zmięknie, wyjmujemy warzywa, dodajemy kiszoną kapustę z sokiem, kminek, kolejne dwa ząbki czosnku i ewentualnie startą na tarce o grubych oczkach marchewkę. Gotujemy jeszcze przez około 20 minut, lub tak długo, aż mięso będzie odchodzić od kości.Wyjmujemy żeberka i dzielimy na porcje. Zupę doprawiamy solą i pieprzem.Na ogrzane talerze rozkładamy ugotowane ziemniaki i porcje mięsa, zalewamy gorącą zupą i od razu podajemy.

Twoja ocena:
Przepis:Data publikacji:2015-05-23Przygotowanie:30MGotowanie/pieczenie:60MCałkowity czas:90MŚrednia ocena:5Based on 3 Review(s)