Wykonanie
W górach z kwaśnicą prawie jak z
pomidorową – każda gospodyni ma na nią swój własny przepis, i to niejeden. Ta prosta i pożywna góralska zupa zyskała sławę dzięki mamie braci Golców, która gotowała ją „na świńskim ryju”. Ja, z wszystkich znanych mi wersji, najbardziej lubię tę gotowaną na wędzonce, ale możliwości jest mnóstwo – biodrówka,
golonka,
boczek,
żeberka, nawet kotlet z kostką… Raczej
wieprzowina, choć znane są przepisy na kwaśnicę na
dziczyźnie czy nawet gęsinie.
Pamiętajcie, że podstawą dobrej kwaśnicy jest
mięso i
kiszona kapusta (najlepiej taka domowa), a
ziemniaki zawsze należy gotować osobno i nakładać na talerze tuż przed podaniem.
Przygotowywałam ją już setki
razy, jednak zawsze najbardziej smakowała mi w rodzinnym domu. A może po prostu to taka zupa, którą trzeba jeść przy oknie z
widokiem na góry? Sprawdźcie sami… :)
Składniki
Kwaśnica:
wędzone
żeberka (800 g – 1 kg)
włoszczyzna (
marchewka,
seler,
pietruszka)
500 g dobrej jakości
kiszonej kapusty (z
sokiem)
odrobina
kminku,
ziele angielskie i
listek laurowy1 duża
marchewka (opcjonalnie)
kilka ząbków
czosnkusól i
pieprz do smaku
Do podania:
świeżo mielony
czarny pieprzziemniaki ugotowane w osolonej wodzie
Żeberka płuczemy, zalewamy zimną
wodą i szybko zagotowujemy. Zlewamy wrzątek, ponownie zalewamy zimną
wodą. Dodajemy
włoszczyznę,
ziele angielskie,
listek laurowy i dwa ząbki
czosnku, solimy i gotujemy przez około 40 minut. Kiedy
mięso już zmięknie, wyjmujemy warzywa, dodajemy
kiszoną kapustę z
sokiem,
kminek, kolejne dwa ząbki
czosnku i ewentualnie startą na tarce o grubych oczkach
marchewkę. Gotujemy jeszcze przez około 20 minut, lub tak długo, aż
mięso będzie odchodzić od kości.
Wyjmujemy
żeberka i dzielimy na porcje. Zupę doprawiamy
solą i
pieprzem.
Na ogrzane talerze rozkładamy ugotowane
ziemniaki i porcje
mięsa, zalewamy gorącą zupą i od razu podajemy.
Twoja ocena:
Przepis:
Data publikacji:
2015-05-23
Przygotowanie:
30M
Gotowanie/pieczenie:
60M
Całkowity czas:
90M
Średnia ocena:
5
Based on 3 Review(s)