Wykonanie
To jest zdecydowanie moja ulubiona
pora roku pod względem jedzenia. Pyszne, dojrzałe w słońcu warzywa są pełne smaku i zajadam się nimi pod różnymi postaciami. Ten gulasz warzywny, podobny do leczo czy ratatouille zrobiłam na bazie
patisonów , które w tym ciepłym roku rosną mi w ogrodzie w dużej obfitości, obok nie mniej dorodnych
cukinii. Aby dodać
białka, dorzuciłam
żółtą fasolkę szparagową a także typowe dla leczo
cebule,
papryki i
pomidory. Smaku dodała
zielenina też
rodem z ogrodu, zielona i filetowa
bazylia oraz aromatyczna naciowa
pietruszka.2
młode patisony2-3
zielone papryki (kolorowe też mogą być)2-3
cebuleok. 25 dkg
fasolki szparagowejkilka miękkich
pomidorówbazylia,
natka pietruszkisól,
pieprz czarny i
ziołowy,
papryka słodka i wędzona
olej lub
oliwa do smażeniaNa patelni z rozgrzanym
olejem podsmażamy pokrojoną w półplasterki
cebulę. Dodajemy paski
papryki i kawałki
fasolki pozbawionej końcówek, smażymy dalej.
Potem dodajemy obrane i pokrojone
patisony pozbawione pestek, smażymy dalej. Na koniec dorzucamy sparzone i pokrojone
pomidory pozbawione skórki, doprawiamy łącznie z posiekaną
zieleniną. Dusimy pod przykryciem do miękkości
pomidorów. Pozostałe warzywa mogą być al dente.Gulasz smakuje doskonale sam, z
chlebem albo
kaszą jaglaną lub pęczakiem. Korzystajmy ze świeżych pysznych warzyw
póki jest na nie
poraSmacznego !