ßßß
To jest zdecydowanie moja ulubiona pora roku pod względem jedzenia. Pyszne, dojrzałe w słońcu warzywa są pełne smaku i zajadam się nimi pod różnymi postaciami. Ten gulasz warzywny, podobny do leczo czy ratatouille zrobiłam na bazie patisonów , które w tym ciepłym roku rosną mi w ogrodzie w dużej obfitości, obok nie mniej dorodnych cukinii. Aby dodać białka, dorzuciłam żółtą fasolkę szparagową a także typowe dla leczo cebule, papryki i pomidory. Smaku dodała zielenina też rodem z ogrodu, zielona i filetowa bazylia oraz aromatyczna naciowa pietruszka.2 młode patisony2-3 zielone papryki (kolorowe też mogą być)2-3 cebuleok. 25 dkg fasolki szparagowejkilka miękkich pomidorówbazylia, natka pietruszkisól, pieprz czarny i ziołowy, papryka słodka i wędzonaolej lub oliwa do smażeniaNa patelni z rozgrzanym olejem podsmażamy pokrojoną w półplasterki cebulę. Dodajemy paski papryki i kawałki fasolki pozbawionej końcówek, smażymy dalej. Potem dodajemy obrane i pokrojone patisony pozbawione pestek, smażymy dalej. Na koniec dorzucamy sparzone i pokrojone pomidory pozbawione skórki, doprawiamy łącznie z posiekaną zieleniną. Dusimy pod przykryciem do miękkości pomidorów. Pozostałe warzywa mogą być al dente.Gulasz smakuje doskonale sam, z chlebem albo kaszą jaglaną lub pęczakiem. Korzystajmy ze świeżych pysznych warzyw póki jest na nie poraSmacznego !