Wykonanie
Obfite plony
kabaczków zmobilizowały mnie do zrobienia z nich zapasów na zimę. Bardzo nam zasmakowało leczo z
kabaczkami,więc żeby zapewnić sobie takie smakołyki poza sezonem,zawekowałam
kabaczki ,zalewając je
przecierem pomidorowym.Dołączam je do akcji warzywa psiankowtePÓŁPRODUKT DO ZIMOWEGO LECZO Z
KABACZKIEMspory
młody kabaczekkilogram dojrzałych
pomidorów ( mogą być miękkie)
sól,
pieprz czarny i
ziołowysłodka papryka w proszku,
bazyliaPomidory kroimy,solimy,zalewamy dwoma szklankami
wody i rozgotowujemy na bardzo miękko. Przecieramy przez sito,przyprawiamyi studzimy.Obranego
kabaczka kroimy na ćwiartki wzdluż a
potem w grube plastry. Wkladamy do wyparzonych sloiczków i zalewamy
przecierem pomidorowym, prawie do pełna. Zakręcamy sloiki suchymi nakrętkami,wstawiamy do garnka z
wodą do 3/4 wysokości słoików i pasteryzujemy na malym ogniu około pół godziny od zagotowania.Zimą otwieramy , dodajemy co się nam podoba i mamy pyszne leczo przypominające smakiem lato.Smacznego !