ßßß
Obfite plony kabaczków zmobilizowały mnie do zrobienia z nich zapasów na zimę. Bardzo nam zasmakowało leczo z kabaczkami,więc żeby zapewnić sobie takie smakołyki poza sezonem,zawekowałam kabaczki ,zalewając je przecierem pomidorowym.Dołączam je do akcji warzywa psiankowtePÓŁPRODUKT DO ZIMOWEGO LECZO Z KABACZKIEMspory młody kabaczekkilogram dojrzałych pomidorów ( mogą być miękkie)sól, pieprz czarny i ziołowysłodka papryka w proszku, bazyliaPomidory kroimy,solimy,zalewamy dwoma szklankami wody i rozgotowujemy na bardzo miękko. Przecieramy przez sito,przyprawiamyi studzimy.Obranego kabaczka kroimy na ćwiartki wzdluż a potem w grube plastry. Wkladamy do wyparzonych sloiczków i zalewamy przecierem pomidorowym, prawie do pełna. Zakręcamy sloiki suchymi nakrętkami,wstawiamy do garnka z wodą do 3/4 wysokości słoików i pasteryzujemy na malym ogniu około pół godziny od zagotowania.Zimą otwieramy , dodajemy co się nam podoba i mamy pyszne leczo przypominające smakiem lato.Smacznego !