ßßß Cookit - przepis na LECZO Z KABACZKIEM

LECZO Z KABACZKIEM

nazwa

Wykonanie

Jak już wspomniałam w poprzednim wpisie obrodzily mi kabaczki i wykorzystuję je do różnych dań. Jednym z moich uuibionych letnich obiadów jest leczo – w sierpniu pomidory i papryką są najsmaczniejsze, a jak się doda delikatnego w smaku kabaczka i listki swieżej bazylii – niebo w gębie !
Dołączam je do akcji warzywa psiankowate
2 duże cebule
2 kolorowe papryki
1/2 średniego kabaczka
3-4 dojrzałe pomidory
świeża bazylia ( ok łyżki)
sól, pieprz czarny i ziolowy, zioła prowansalskie,slodka papryka
oliwa lub olej
Na tłuszczu podsmażamy najpierw pokrojoną na półplasterki cebulę. Potem dodajemy kawałki kolorowej papryki, przyprawy i smażymy chwilę. Teraz kolej na pokrojonego na ćwierćplasterki kabaczka – smażymy, jeśli jest potrzeba, to podlewamy trochę wodą i dusimy pod przykryciem. Ja to robilam na mojej parowej patelni i efekt był bardzo smakowity.
Na koniec dodajemy sparzone, obrane ze skórki i pokrojone pomidory, i podarte na kawałeczki listki bazylii, dusimy,aż te pierwsze dobrze zmiękną.
Podajemy z ryżem, makaronem lub chlebem. Kto chce, może dodać np. pokrojoną kiełbasę i/lub wędzony boczek, moi Panowie tak lubią. Pyszne, letnie danie.
Smacznego !
Źródło:http://grazynagotuje.pl/leczo-z-kabaczkiem