Wykonanie
Jak już wspomniałam w poprzednim wpisie obrodzily mi
kabaczki i wykorzystuję je do różnych dań. Jednym z moich uuibionych letnich obiadów jest leczo – w sierpniu
pomidory i
papryką są najsmaczniejsze, a jak się
doda delikatnego w smaku
kabaczka i listki swieżej
bazylii – niebo w gębie !Dołączam je do akcji warzywa psiankowate2 duże
cebule2 kolorowe
papryki1/2 średniego
kabaczka3-4 dojrzałe
pomidoryświeża
bazylia ( ok łyżki)
sól,
pieprz czarny i
ziolowy,
zioła prowansalskie,
slodka paprykaoliwa lub
olejNa tłuszczu podsmażamy najpierw pokrojoną na półplasterki
cebulę.
Potem dodajemy kawałki kolorowej
papryki,
przyprawy i smażymy chwilę. Teraz kolej na pokrojonego na ćwierćplasterki
kabaczka – smażymy, jeśli jest potrzeba, to podlewamy trochę
wodą i dusimy pod przykryciem. Ja to robilam na mojej parowej patelni i efekt był bardzo smakowity.Na koniec dodajemy sparzone, obrane ze skórki i pokrojone
pomidory, i podarte na kawałeczki listki
bazylii, dusimy,aż te pierwsze dobrze zmiękną.Podajemy z
ryżem,
makaronem lub
chlebem. Kto chce, może dodać np. pokrojoną
kiełbasę i/lub
wędzony boczek, moi Panowie tak lubią. Pyszne, letnie danie.Smacznego !