Wykonanie
Cukinie nadal mi rosną w ogrodzie, niektóre wyrastają na spore okazy. Nie są jednak przerośnięte, miąższ mają delikatny i niewykształcone pestki. Idealnie nadają się na wszystkie
cukiniowe przetwory. Jeden z nich to pasztet, w którym do
cukinii dodałam pasujące do niej idealnie
pomidory a także
kaszkę kukurydzianą do zagęszczenia. Doprawiony pikantnie
ziołami,
pieprzem i
papryką doskonale smakował na ciepło i na zimno.duża
cukinia2- 3 mięsiste
pomidory (podłużne)
papryka grillowana lub pieczona ( miałam żółtą)ok. 3/4 szklanki średniej
kaszki kukurydzianej2
jajkasól,
pieprz czarny i
ziołowy,
papryka słodka i wędzonazielona czubryca,
oregano, świeża
bazyliaCukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, solimy, odstawiamy na co najmniej pół godziny. Odciskamy dokładnie
wodę.
Pomidory też możemy zetrzeć, na drobnej tarce ( podpatrzyłam to w programach o greckiej kuchni), albo poddusić i zmiksować.
Paprykę rozdrabniamy lub też miksujemy. Dodajemy
pomidory i
paprykę do
cukinii, wbijamy
jajka, dosypujemy
kaszkę kukurydzianą do gęstości. Doprawiamy do smaku, wkładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy w piekarniku w 180 C około pół godziny.Pasztet smakuje i na ciepło, i na zimno. Doskonałe, zdrowe warzywne danie w pełni sezonu !Smacznego !