Wykonanie
Zachciało nam się
przecieru pomidorowego na zimę, bo wiadomo - taki domowy jest naj, naj, naj pod każdym względem. Wadą jest natomiast czas, który trzeba poświęcić, aby uzyskać odpowiednio gęsty przecier.Pierwszą partię
pomidorów przerobiłam w sposób tradycyjny, odparowując nadmiar soku przez powolne gotowanie, co oczywiście zajęło sporo czasu.Przy kolejnej całkiem pokaźnej porcji
pomidorów szlag mnie jasny trafił i wykorzystałam do tego szybkowar i przecierak do warzyw.Szybkowar sprawdził się doskonale,
pomidory były gotowe do przecierania po kilku minutach, od osiągnięcia odpowiedniego ciśnienia. Trochę gorzej poszło z przecieraniem - mimo użycia najdrobniejszego sitka kilka pestek jednak się w przecierze znalazło.Składniki
pomidory - dowolna ilość
sól - 1 płaska łyżeczka na kilogram
pomidorów (można dodać nieco więcej jeśli ktoś lubi słone potrawy)
cukier - w zależności od tego jak słodkie są
pomidory - najlepiej spróbować przecieru i ewentualnie posłodzić jeśli będzie taka potrzebaopcjonalnie 1 mała bardzo
ostra papryka na 3 kg
pomidorówopcjonalnie ulubione
zioła np.
bazylia,
oregano w ilości zgodnej z waszymi upodobaniami.Sprzętszybkowar - im większy tym lepszyprzecierak do warzyw lub blendersłoikiPrzygotowanie
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i wyciąć szypułki. Tak przygotowane
pomidory pokroić na ćwiartki i napełnić szybkowar do połowy. Gotować około 5 do 8 minut od chwili osiągnięcia ciśnienia (w moim modelu gotowałam ma poziomie 2 przez 5 minut).Wyjąć
pomidory (robiłam to łyżką cedzakową, więc nadmiar soku pozostał w szybkowarze) i przetrzeć przecierakiem lub zblendować.Przecier posolić, ewentualnie osłodzić, doprawić
papryką i ulubionymi
ziołami, po czym ponownie zagotować. Jeśli chcemy uzyskać przecier o konsystencji przypominającej
koncentrat pomidorowy można go jeszcze dodatkowo odparować przez 15 - 45 minut.Gorący, cały czas gotujący się przecier rozlać do czystych, wyparzonych słoików.Napełnione słoiki, mocno zakręcić, odwrócić do góry dnem i pozostawić do całkowitego wystygnięcia lub zapasteryzować.Pasteryzacjasłoiki o pojemności 0 , 5 litra - 15 minutsłoiki o pojemności 1 litra - 25 minut