Wykonanie
Z zapasów świątecznych został mi
bakłażan i kilka miękkich
pomidorów. Nabrałam ochoty na leczo i dokupiłam
paprykę i
cukinię. Moi panowie lubią leczo tylko z mięsnym wkładem, więc podsmażyłam
kiełbaski ślęskie i kawałki
szynki wędzonej i na tej bazie wyszło coś pysznego.mały
bakłażanmała
cukiniaduża
cebulapapryka zielona2 miękkie
pomidorynatka pietruszki3 laski
kiełbasy śląskiejkawałek
szynki wędzonejolej i
oliwa do smażenia
Pieprz czarny i
ziołowy,
papryka w proszku,
sól,
bazylia suszonaNajpierw doprowadziłam
bakłażana do przydatności do spożycia – pokrojonego w półplastry posoliłam solidnie na 20 min,
potem opłukałam i osuszyłam. Na patelni podsmażyłam
kiełbasę z
cebulą i
szynką a pokrojony
bakłażan,
cukinię i
paprykę z
oliwą w odpowiednim naczyniu wstawiłam do kuchenki na 10 min na 700 W, bo mi się spieszyło. Do podsmażonych kiełbasek z
cebulą dodałam pokrojone
pomidory i posiekaną
natkę, poddusiłam. Zmieszałam wszystko w sporym rondlu, doprawiłam i podgotowałam trochę, żeby się smaki zmieszały.Zjedliśmy to leczo z
chlebem i bardzo nam smakowało, więc i Wam życzę – smacznego !