ßßß Cookit - przepis na BARSZCZ UKRAIŃSKI

BARSZCZ UKRAIŃSKI

nazwa

Wykonanie

Aby barszcz był dobry ( i zdrowy) , należy go ugotować na naturalnym kwasie burakowym. A zrobic go nietrudno – wystarczy obrać i pokroić buraczki, zalać w słoiku letnią przgotowaną wodą, dodać kawałek razowego chleba i ząbek czosnku i postawić w ciepłym miejscu na 3-4 dni. Jest dobry, gdy ma kwaśno- winny smak. Wyjąć chleb, przecedzić, buraczki można zostawić ( najlepiej zalane kwasem, przydadzą się do barszczu i sałatek), przechowywać w lodówce.
Taki kwas burakowy to prawdziwa kopalnia witamin i mikroelementów. Dodany do barszczu po ugotowaniu, nadaje mu piękny kolor.
Spotkałam różne wersje przepisu na barszcz ukraiński. Podaję tę, którą ja wykorzystuję:
Kilka buraczków ( z zalewy i jeden świeży)
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
kawałek pora
kilka ziemniaków
3/4 szklanki fasoli
kilka łyżek kwasu burakowego
sól, ziele angielskie, pieprz w ziarnach, majeranek, liść laurowy
Poprzedniego dnia wieczorem namaczamy fasolę, zalewając ją wodą sporo ponad powierzchnię. Gotując barszcz, odcedzamy fasolę , dolewamy świeżej wody i gotujemy – w kuchence na 700 W przez około pół godziny, albo w garnku, conajmniej godzinę. Ja gotuję fasolę osobno, bo z nią różnie bywa i trudno mi uchwycić odpowiedni moment włożenia reszty warzyw tak, by fasola była ugotowana a nie rozgotowana.
Do garnka z osoloną wodą wsypujemy przyprawy, dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę, starte na grubej tarce seler i pietruszkę, por, pokrojone na małe kawałki buraczki. Dodajemy też ze dwie łyżki kwasu burakowego. Gdy warzywa są prawie miękkie, wsypujemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy i te się ugotują, wlewamy fasolę z wodą, w której się gotowała. Sprawdzamy, czy nie trzeba doprawić. Po zestawieniu z ognia dodajemy 2-3 łyżki kwasu burakowego, mieszamy i – gotowe.
Taki barszcz można ugotować i na wędzonym boczku, i zabielić śmietaną. Ale i bez tego jest dobry i – zdrowszy.
Smacznego!
Źródło:http://grazynagotuje.pl/barszcz-ukrainski-na-kwasie-burakowym