Wykonanie
Znowu pizza…

Znowu pizza… tych słów skargi nie usłyszycie w moim domu, bo my kochamy pizzę we wszystkich wydaniach. Dzisiejsza pizza to typowa, domowa pizza z
grzybami i podwójnym
serem , kozim oraz
żółtym.

Pojawiły sił już pierwsze
kurki i nie omieszkałam wykorzystać je do pizzy.Przepis na mini pizzę z
kurkami i
seremSkładniki:ciasto na pizzy30 g
drożdży, swieżych500 g
mąki1 łyżka
oliwy z oliwek1 łyżeczka
soli2 ½ dl
mlekaSzybki sos do pizzy3 łyżki
przecieru pomidorowego1 łyżka
oliwy z oliwek1 ½ dl
keczupusól i
pieprzNadzienie do pizzy300 g
kurek100 g
sera2 dl startego
żółtego sera2 łyżki
szczypiorutrochę świeżego
tymianku2 dl sosu do pizzyWykonanie:Podgrzej
mleko i rozpuść
drożdże. Dodaj
mąkę po trochu i
sól. Wyrób elastyczne ciasto. Zostaw ciasto do wyrośnięcia na co najmniej 30 minut.Oczyść, podziel
grzyby jeśli są duże i podsmaż lekko na odrobinie
masła.Rozwałkuj ciasto na grubość 1 cm na kształt prostokąta i podziel na małe trójkąty.Posmaruj trójkątne kawałki ciasta sosem do pizzy i warstwami poukładaj
kurki,
dymkę, pokruszony
kozi ser, a na wierzchu posyp tartym
serem.Piecz mini pizze na 220 º C (termoobieg), około 10-12 minut.Wyjmij pizze z piekarnika i posyp świeżym
tymiankiem.

Polecane przepisyZielone bułeczki ala pizza czyli pizza rollsWegetariańska pizza z
serem owczym i
ziolamiSzpinak króluje w mojej kuchni!Capricciosa czyli kapryśna pizza z
szynką,
pieczarkami i
seremTureckie
chlebki z nadzieniem z
kurczaka