ßßß Cookit - przepis na Lebioda na gęsto

Lebioda na gęsto

nazwa

Wykonanie

Lebioda (łoboda) to mało znane juz rośliny, bardziej uznawane są za chwast.
U nas jednak lubiana i conajmniej raz do roku musi być. Tym razem lebioda czerwona. Bardzo smaczna a zarazem zdrowa roślina. Może nie wygląda smakowicie ale zapewniam ze jest smaczna. To danie regionalne, w dzieciństwie jadłam tylko łobodę zieloną. Ta czerwona przez przypadek zaczeła rosnąć w ogrodzie więc trzeba to też spożytkować :)
duża wiązka lebiody
szczypiorek
smalec ze skwarkami
śmietana
mleko
mąka
sól
pieprz
pieprz ziołowy staropolski
Z łobody oskubać same liście i wierzchołki, opłukać i wrzucić na wrzątek. Gotować ok 5 min, odcedzić i w garnku posiekać. Na patelni rozgrzać tłuszcz ze skwarkami, dodać szczypiorek, chwilę podsmażyć i dodać do posiekanej lebiody. Nastawić na ogień i zacząć smażyć, odparować z resztek wody. W tym czasie wymieszać ok 200 ml śmietany i 200 ml mleka z 2 łyżkami mąki. Dodać i mieszając zagotować. Dodać przyprawy. Pogotować kilka minut. Podawać z jajkiem na twardo i pieczywem.
cytat z forum
Zapomniana kuzynka szpinaku
Zupełnie lekceważoną u nas rośliną jest najstarsza z europejskich kuzynek szpinaku - łoboda ogrodowa (Atriplex hortensis), zwłaszcza jej czerwonolistna forma (po angielsku "orach").
To starożytne warzywo pochodzi z północnych Indii i było w Europie znane wcześniej niż szpinak, który wyparł je dopiero w średniowieczu.
Początkowo łobodę uprawiano z powodu jej wartości leczniczych (reguluje trawienie), z czasem doceniono również jej znaczenie kulinarne.
Do dziś pozostaje rośliną uprawną, bardzo popularną w zachodnioeuropejskiej kuchni "sałatkowej", która jest znacznie bogatsza w zieleninę niż polska.
U nas, niestety, czerwona łoboda jest przeważnie uważana za chwast, rzadziej za roślinę ozdobną.
Wysokie, purpurowe łobody spotyka się niekiedy w ogrodach, ale jej liście na talerzu należą do rzadkości.
A szkoda, bowiem po sparzeniu lepiej zachowują strukturę niż liście szpinaku, mają wyraźniejszy smak i ciekawy ciemnoczerwony kolor.
Wywar z łobody ma piękną rubinową barwę, buraczany posmak i świetnie nadaje się na letni chłodnik.
Źródło:http://gotowanie-jest-latwe.blogspot.com/2014/06/lebioda-na-gesto.html