Wykonanie
Lebioda (łoboda) to mało znane juz rośliny, bardziej uznawane są za chwast.U nas jednak lubiana i conajmniej raz do roku musi być. Tym razem lebioda czerwona. Bardzo smaczna a zarazem zdrowa roślina. Może nie wygląda smakowicie ale zapewniam ze jest smaczna. To danie regionalne, w dzieciństwie
jadłam tylko łobodę zieloną. Ta czerwona przez przypadek zaczeła rosnąć w ogrodzie więc trzeba to też spożytkować :)
duża wiązka lebiody
szczypioreksmalec ze skwarkami
śmietanamlekomąkasólpieprzpieprz ziołowy staropolskiZ łobody oskubać same liście i wierzchołki, opłukać i wrzucić na wrzątek. Gotować ok 5 min, odcedzić i w garnku posiekać. Na patelni rozgrzać tłuszcz ze skwarkami, dodać
szczypiorek, chwilę podsmażyć i dodać do posiekanej lebiody. Nastawić na ogień i zacząć smażyć, odparować z resztek
wody. W tym czasie wymieszać ok 200 ml
śmietany i 200 ml
mleka z 2 łyżkami
mąki. Dodać i mieszając zagotować. Dodać
przyprawy. Pogotować kilka minut. Podawać z
jajkiem na twardo i
pieczywem.
cytat z forumZapomniana kuzynka
szpinakuZupełnie lekceważoną u nas rośliną jest najstarsza z europejskich kuzynek
szpinaku - łoboda ogrodowa (Atriplex hortensis), zwłaszcza jej czerwonolistna forma (po angielsku "orach").To starożytne warzywo pochodzi z północnych Indii i było w Europie znane wcześniej niż
szpinak, który wyparł je dopiero w średniowieczu.Początkowo łobodę uprawiano z powodu jej wartości leczniczych (reguluje trawienie), z czasem doceniono również jej znaczenie kulinarne.Do dziś pozostaje rośliną uprawną, bardzo popularną w zachodnioeuropejskiej kuchni "sałatkowej", która jest znacznie bogatsza w
zieleninę niż polska.U nas, niestety, czerwona łoboda jest przeważnie uważana za chwast, rzadziej za roślinę ozdobną.Wysokie, purpurowe łobody spotyka się niekiedy w ogrodach, ale jej liście na talerzu należą do rzadkości.A szkoda, bowiem po sparzeniu lepiej zachowują strukturę niż liście
szpinaku, mają wyraźniejszy smak i ciekawy ciemnoczerwony kolor.
Wywar z łobody ma piękną rubinową barwę, buraczany posmak i świetnie nadaje się na letni chłodnik.