Wykonanie
C oś dla miłośników
szpinak u :)
Tarta je st bardzo smaczn a, wypróbujcie sami!Przepis pochodzi ze szwedzkiej książki kucharskiej " Hemmets Kokbok - Den svenska maten"
Składniki:(4 porcje) 1 dl = 100mlCiasto:1 ½ dl
mąki pszennej1 dl
mąki grahamowej125 g
margaryny4 łyżki
wodyForma 26cm.Masa jajeczna:3
jajka2 dl
śmietany lub
mleka1 ½ dl tartego
sera250 g zamrożonego
szpinaku½ łyżeczki
gałki muszkatołowej½ łyżeczki
soli½ łyżeczki
pieprzu½ pociętego
szczypiorku (niekoniecznie)Sposób przygotowania:Włącz piekarnik na 200 ° C. Zmiksuj
margarynę,
mąkę i po trochu dodawaj
wody. Zostaw ciasto w lodówce na pół godziny. Następnie rozwałkuj ciasto lub wyłóż rękoma - ja tak robię, szybciej i łatwiej. Podziuraw dno ciasta widelcem. Podpiecz na środkowej półce w piekarniku ok 10 min. Wy mieszaj
jajka, śmietanę/ lub
mleko ( ja używam
mleka), dodaj
ser,
szczypiorek i
przyprawy. Na końcu dodaj
szpinak, już lekko rozmrożony i odsączony. Włóż masę
szpinakową do formy i piecz w górnej części piekarnika ok 45 min, aż się zarumieni. Smacznego!