Wykonanie
Znaleziony w pewnym markecie, wymarzony
makaron lasagne riccia czyli z falbanką. Ile programów i przepisów naoglądałam się z tym
makaronem. Nigdzie nie mogłam znaleźć, ale udało się całkiem przypadkiem.Zostało mi go jeszcze sporo więc na pewno się jeszcze pojawi nie jeden przepis :)
Skład:-pół opakowania
ricotta,-duża garść
szpinaku,-pół szklanki
wody,-ząbek
czosnku,-około 50g tartego
sera,-
sól,
pieprz,
gałka muszkatołowa,-łyżka
margaryny,-łyżka
mąki,-pół szklanki
mleka,-pół
pomidora,Przygotowanie:Płaty lasagne wrzucamy do głębokiej patelni z gotującą się
wodą, gotujemy aż zmiękną.
Szpinak zalewamy
polową szklanki
wody, dodajemy rozgnieciony
czosnek, doprawiamy
solą i
pieprzem.Gdy
szpinak zmięknie dodajemy
riccottę i miksujemy razem. Odstawiamy do ostygnięcia.Masa powinna zgęstnieć. Jeśli nie można dodać odrobinę
mąki.Na każdym z pasów
makaronu rozsmarowujemy, dość grubą warstwę masy szpinakowej.Zwijamy w rulonik.Układamy w naczyniu żaroodpornym w każdym po trzy ruloniki na plastrach
pomidora,W garnku rozpuszczamy
margarynę, dosypujemy łyżkę
mąki, podsmażamy.Dodajemy
mleko, przyprawiamy
solą,
pieprzem i
gałką muszkatołową.Mieszamy aby nie przypalić.Sosem zalewamy roladki i zasypujemy tartym
serem.Pieczemy w piekarniku nastawionym do 180 stopni przez 30 minut.Smacznego.