ßßß Cookit - przepis na Naleśniki ze szpinaku z serem i wędzonym łososiem.

Naleśniki ze szpinaku z serem i wędzonym łososiem.

nazwa

Wykonanie

Naleśniki w wersji wytrawnej, raczej na słodko się nie nadają ;) Porządna porcja zdrowia na talerzu, do tego bardzo smaczna. Nie wiem, dlaczego powstał ten stereotyp, ze szpinak nie jest smaczny. W dzieciństwie unikaliśmy go jak ognia, ale szczawiówkę jedliśmy tonami (szczaw jest dużo kwaśniejszy), ba, sami chodziliśmy na łąkę by go zrywać w wielkich ilościach. Dziecięca logika i siła wiary w to, co się im wmawia od maleńkości, lub w to, co się zasłyszy. Jeżeli więc macie dzieci (a nawet jeżeli nie macie), to polecam spróbować naleśniki z dodatkiem szpinaku, by przemycić go do diety - zawsze można powiedzieć, że to "zielone naleśniki". Nie powinno być rozczarowania.
Składniki na 12 naleśników:
450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku - 1 paczka
1 płaska łyżka czosnku granulowanego
pół łyżeczki pieprzu oraz pół łyżeczki soli
3 duże jaja lub 4 małe
2,5 szklanki mleka
2 szklanki mąki
olej to smażenia
Do nadzienia:
150 gram białego sera
3 łyżki jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany
pęczek szczypiorku świeżego lub garść suszonego
sól i pieprz do podkreślenia smaku
12 małych plastrów wędzonego łososia
Wykonanie:
Ser rozgnieść widelcem z dodatkiem jogurtu, dodać szczypior oraz sól i pieprz.
Szpinak wraz z dodatkiem czosnku podsmażyć na tłuszczu, tak by woda z niego odparowała. Przełożyć do naczynia, dodać mąkę, jaja, mleko, pieprz oraz sól. Zmiksować bardzo dokładnie początkowo mikserem, następnie rozbić jeszcze blenderem, jeżeli kawałki szpinaku byłyby zbyt duże.
Dobrze rozgrzać patelnie z dodatkiem tłuszczu. Na gorącą nakładać łyżką wazową porcje taką by maksymalnie dała się rozprowadzić po patelni. Smażyć na średniej mocy palnika. Rumienić po obu stronach.
Na jeszcze ciepłe nakładać warstwę sera, oraz plaster łososia. Zawijać w rulon, podawać jeszcze ciepłe. Na zimno też są smaczne ;)
Polecam i życzę smacznego :)
Poradnik naleśnikowy - klik
Źródło:http://www.poezja-smakow.com/2015/02/nalesniki-ze-szpinaku-z-serem-i.html