ßßß
Składniki na 12 naleśników:450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku - 1 paczka1 płaska łyżka czosnku granulowanegopół łyżeczki pieprzu oraz pół łyżeczki soli3 duże jaja lub 4 małe2,5 szklanki mleka2 szklanki mąkiolej to smażeniaDo nadzienia:150 gram białego sera3 łyżki jogurtu naturalnego lub gęstej śmietanypęczek szczypiorku świeżego lub garść suszonegosól i pieprz do podkreślenia smaku12 małych plastrów wędzonego łososiaWykonanie:Ser rozgnieść widelcem z dodatkiem jogurtu, dodać szczypior oraz sól i pieprz.Szpinak wraz z dodatkiem czosnku podsmażyć na tłuszczu, tak by woda z niego odparowała. Przełożyć do naczynia, dodać mąkę, jaja, mleko, pieprz oraz sól. Zmiksować bardzo dokładnie początkowo mikserem, następnie rozbić jeszcze blenderem, jeżeli kawałki szpinaku byłyby zbyt duże.Dobrze rozgrzać patelnie z dodatkiem tłuszczu. Na gorącą nakładać łyżką wazową porcje taką by maksymalnie dała się rozprowadzić po patelni. Smażyć na średniej mocy palnika. Rumienić po obu stronach.Na jeszcze ciepłe nakładać warstwę sera, oraz plaster łososia. Zawijać w rulon, podawać jeszcze ciepłe. Na zimno też są smaczne ;)Polecam i życzę smacznego :)Poradnik naleśnikowy - klik