ßßß Cookit - przepis na Pychotki czyli tosty francuskie inaczej

Pychotki czyli tosty francuskie inaczej

nazwa

Wykonanie

Ory­gi­nalny tost fran­cu­ski to potrawa typowo słodka, poda­wana z dże­mem czy kon­fi­tu­rami. Pychotki, po raz pierw­szy zro­biła mi moja kochana sio­stra, kiedy bylem jesz­cze dziec­kiem. Dosko­nale pamię­tam jak się nimi zaja­da­łem. Zaja­dam się do dziś — to takie tosty fran­cu­skie bez cukru, za to z wspa­niale cią­gnącą się war­stwą żół­tego sera i roz­pły­wa­jące się w ustach.
Naj­le­piej na takie śnia­da­nie nadaje się lekko czer­stwy chleb. Taki tro­chę twardy, przy­schnięty, któ­rego nie spo­sób zużyć do kana­pek, bo będą zbyt wió­rza­ste, za to ma naj­czę­ściej dokoń­czyć żywota jako bułka tarta. Oca­limy go przed nie­chlub­nym pro­ce­sem mie­le­nia na pro­szek i zro­bimy na jego bazie niby tosty fran­cu­skie. Aby pychotki wyszły — jak nazwa wska­zuje — pyszne potrzebne będą nastę­pu­jące…
Składniki
4 kromki chleba (przez cały boche­nek),
2 jajka kurze (naj­le­piej M-ki),
2–3 łyżki mleka kro­wiego,
8 pla­strów sera żół­tego,
warzywko lub sól oraz pieprz świeży, mie­lony i czo­snek gra­nu­lo­wany,
olej do sma­że­nia,
keczup do deko­ro­wa­nia.
Roz­trze­pu­jemy jajka z mle­kiem i przy­pra­wami. Warzywka dajemy nie­wiele, naj­wy­żej na czu­bek łyżeczki, żeby pychotki nie wyszły za słone. Pamię­tajmy, że chleb sam w sobie zawiera sporo soli, a do tego docho­dzi jesz­cze ser. Pie­przu i czosnku sypiemy wedle uzna­nia. Kromki chleba prze­kra­wamy w poprzek uzy­sku­jąc 8 kawał­ków, które moczymy porząd­nie w roz­beł­ta­nym jajku.
Nasze bez­cu­krowe tosty fran­cu­skie sma­żymy na wol­nym ogniu na roz­grza­nym na patelni tłusz­czu, kła­dąc je w taki spo­sób, aby nie pozle­piały się z pozo­sta­łymi. Gdy już jedna strona się zaru­mieni, prze­wra­camy na drugą, a na tę usma­żoną kła­dziemy pla­ster żół­tego sera i dalej sma­żymy, powoli, aby ład­nie zaczął się roz­ta­piać. Śmiało można użyć drob­niej­szych kawał­ków sera — tak jak na poniż­szym zdję­ciu. Kilka róż­nych gatun­ków zapewni nam dodat­kowe wra­że­nia sma­kowe. Po zru­mie­nie­niu spodniej strony tosta, pychotkę wycią­gamy na talerz, a w jej miej­sce możemy poło­żyć następną.
Gdy już wszyst­kie pychotki mamy usma­żone, ude­ko­ro­wu­jemy je ket­chu­pem. Możemy zro­bić fan­ta­zyjne wzory, ale rów­nie dobrze na środku każ­dej pychotki możemy poło­żyć więk­szego kleksa i roz­ba­dziać go widel­cem — będą rów­nie smaczne. I voilà!
Smacz­nego!
Skład­niki:
chleb — 4 kromki
jajka kurze — 2 szt. M
mleko kro­wie — 2–3 łyżki
ser żółty — 8 pla­strów
warzywko lub sól oraz pieprz świeży, mie­lony i czo­snek gra­nu­lo­wany
olej do sma­że­nia
keczup do deko­ro­wa­nia
Źródło:http://bombakaloryczna.pl/pychotki-czyli-tosty-francuskie-inaczej