Wykonanie
Oryginalny tost francuski to potrawa typowo słodka, podawana z dżemem czy konfiturami. Pychotki, po raz pierwszy zrobiła mi moja kochana siostra, kiedy bylem jeszcze dzieckiem. Doskonale pamiętam jak się nimi zajadałem. Zajadam się do dziś — to takie tosty francuskie bez
cukru, za to z wspaniale ciągnącą się warstwą żółtego
sera i rozpływające się w ustach.Najlepiej na takie śniadanie nadaje się lekko czerstwy
chleb. Taki trochę twardy, przyschnięty, którego nie sposób zużyć do kanapek, bo będą zbyt wiórzaste, za to ma najczęściej dokończyć żywota jako
bułka tarta. Ocalimy go przed niechlubnym procesem mielenia na proszek i zrobimy na jego bazie niby tosty francuskie. Aby pychotki wyszły — jak nazwa wskazuje — pyszne potrzebne będą następujące…Składniki4 kromki
chleba (przez cały bochenek),2
jajka kurze (najlepiej M-ki),2–3 łyżki
mleka krowiego,8 plastrów
sera żółtego,warzywko lub
sól oraz
pieprz świeży, mielony i czosnek granulowany,
olej do smażenia,
keczup do dekorowania.Roztrzepujemy
jajka z mlekiem i przyprawami. Warzywka dajemy niewiele, najwyżej na czubek łyżeczki, żeby pychotki nie wyszły za słone. Pamiętajmy, że
chleb sam w sobie zawiera sporo
soli, a do tego dochodzi jeszcze
ser. Pieprzu i
czosnku sypiemy wedle uznania. Kromki
chleba przekrawamy w poprzek uzyskując 8 kawałków, które moczymy porządnie w rozbełtanym
jajku.Nasze bezcukrowe tosty francuskie smażymy na wolnym ogniu na rozgrzanym na patelni tłuszczu, kładąc je w taki sposób, aby nie pozlepiały się z pozostałymi. Gdy już jedna strona się zarumieni, przewracamy na drugą, a na tę usmażoną kładziemy plaster żółtego
sera i dalej smażymy, powoli, aby ładnie zaczął się roztapiać. Śmiało można użyć drobniejszych kawałków
sera — tak jak na poniższym zdjęciu. Kilka różnych gatunków zapewni nam dodatkowe wrażenia smakowe. Po zrumienieniu spodniej strony tosta, pychotkę wyciągamy na talerz, a w jej miejsce możemy położyć następną.
Gdy już wszystkie pychotki mamy usmażone, udekorowujemy je ketchupem. Możemy zrobić fantazyjne wzory, ale równie dobrze na środku każdej pychotki możemy położyć większego kleksa i rozbadziać go widelcem — będą równie smaczne. I voilà!Smacznego!
Składniki:
chleb — 4 kromki
jajka kurze — 2 szt. M
mleko krowie — 2–3 łyżki
ser żółty — 8 plastrówwarzywko lub
sól oraz
pieprz świeży, mielony i czosnek granulowany
olej do smażenia
keczup do dekorowania