Wykonanie
Dziś coś co może służyć jako dodatek do obiadku,
mięska bądź zupełnie go zastąpić. Wybór należy do Was.
Mowa o
kabaczku i jego odpowiednim przygotowaniu. Ja proponuję opcję zapiekaną w piekarniku, akurat w tym wydaniu choć na pewno przedstawię Wam jeszcze inne moje propozycje!!!
Potrzebne będzie:
kabaczek zielony średnikilka plastrów
boczku wędzonegoser Favita z Mlekovity
ser żółtyolejsól pieprzJa
kabaczka w tym wydaniu akurat robię w skórce. Tak więc myjemy
kabaczka i kroimy go na ćwiartki. Jeśli Wasz ma dużo gniazd z ziarnami to wyjmujemy je np. łyżeczką. Następnie przyprawiamy
pieprzem i
solą. W międzyczasie na patelnię dajemy ok. 1 łyżki
oleju i podsmażamy plastry
boczku z obu stron. Gdy
boczek gotowy nakładamy go na
kabaczka i dajemy plastry
sera Favity i na górę dajemy
ser żółty.Wszystko dajemy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 30 minut. Sprawdzajcie twardość
kabaczka jeśli tylko jest już miękki to wyjmujemy go. Ja podaję orientacyjnie temperaturę i czas wszystko do końca zależy jak duży i dojrzały jest Wasz
kabaczek. Powodzenia i Smacznego!!!