Właściwie to bardziej lubię piec pizza rolls niż normalną zwyklą pizzę . Moje pizza rolls czyli bułeczki ala pizza zawierają dużo dobrych rzeczy. Do ciasta drożdżowego dodałam zielone pesto i dodatkowo garść liści świeżej bazylii.Bułeczki ala pizza nie tylko zabarwiły się na zielono ale również nabyły intensywnego smaku bazylii, czosnku i orzechow pinii. Nadzienie do pizza rolls zrobiłam z grilowanej czerwonej papryki, sosu pomidorowego czyli mojego standartowego sosu do pizzy i trochę szynki.Przepis na 20 dużych bułeczek ala pizzaSkładniki:600 g mąki pszennej100g mąkigrahamki50 g świeżych drożdży1 mały słoik pesto1 garść świeżej bazylii4 ½ dl letniego mleka100 g szynki1 ½ dl sosu pomidorowego2 dl startego serasól i pieprz2 czerwone paprykiWykonanie:Rozetrzyj drożdże w misce. Dodaj letnie mleko, pesto, posiekane liście bazylii i wymieszaj z mąką i solą.Wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie. Zostaw ciasto do wyrośniecia na 30 minut.Paprykę ugriluj w piekarniku, opłukaj pod zimną wodą i obierz ze skórki.Rozwałkuj ciasto na duży prostokąt. Posmaruj sosem pomidorowym, posyp pokrojoną papryką i szynką. Na koncu posyp startym serem.Zwin ciasto z nadzieniem w rulon i podziel na około 20 bułeczek ala pizza.Rozłuż pizza rolls na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem.Piecz bułeczki 12-15 minut w temperaturze 220 ºC (termoobieg) na złoty kolor.Pizza rolls to podręczne bułeczki na piknik .Polecane przepisyZnowu pizza…Wegetariańska pizza z serem owczym i ziolamiSzpinak króluje w mojej kuchni!Tureckie chlebki z nadzieniem z kurczakaPizza rolls ze szpinakiem i feta